Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1200 radnika dalo otkaz

Traži se novi strateški partner Uljaniku? Končar polovicu novca ne da, plaća nema, a radnici odlaze

Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Traži se novi strateški partner? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Traži se novi strateški partner? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Traži se novi strateški partner? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Traži se novi strateški partner? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Traži se novi strateški partner? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Traži se novi strateški partner? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Izabrani strateški partner Uljanika, koji bi trebao donijeti spas hrvatskoj borodgradnji - ne želi ulagati! Pa se zato traži ozbiljniji partner koji će s pisma namjere prijeći na djela. Plan restrukturiranja ovisi o investitoru, a o planu ovisi više od 4 milijarde kuna državnih jamstava. Istodobno, više od tisuću škverana napustilo je Uljanik i 3. Maj.

Nekoliko stotina milijuna eura jedini je spas Uljaniku od propasti. Končar je ponudio savjetovanje no polovicu novca ne da. O toj ideji ministar je jasan.

"Sve smo bliži tome da u proces vrlo aktivan uvedemo neke druge koji žele biti strateški partner i to financijski pratiti", rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva. 

Pročitajte i ovo Uljanik (Foto: Duško Marušić) Od utorka počinju s radom U Uljaniku štrajk u mirovanju do kraja mjeseca, radnici poručili: "Nemamo novca za prijevoz i marendu" Slika nije dostupna Čekaju plaće za rujan Radnici Uljanika u štrajku, u 3. maju pale svijeće za Upravu; Sindikati: ''Ljuti smo, više nikome ne vjerujemo!''

Partnera bez novca ne žele ni radnici. Uljanikovci su u štrajku, a kooperanti od danas ponovno rade. Spašavaju zadnju nadu.

"Nećemo stopirati više polarkruzer da se tamo ne radi jer on nam je kao neka budućnost, tu se spominje da bi mogao graditi još 4-5 brodova", rekao je Đino Šverko iz sindikata metalaca. 

"Već je dao neke novce koje po ugovoru nije morao dati, pomogao je, dao je pismo namjere koje je ušlo u naš program restrukturiranja", komentirao je Fabricio Kalčić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. 

Pisma namjere gomilaju se i u trećem maju, no konkretnih poteza još nema.

"Neka nada postoji, ali od toga se ništa nije pomaknulo, oni nisu ušli ni u dubinsko snimanje. Zašto, ne znamo", komentirao je stanje Dejan Jugović iz 3. Maja. 

A radnika je svakim danom sve manje. Propast, poručuju vladajući s obje strane Učke, može spriječiti samo država.

"Najkompleksniji industrijski sustavi poput avioindustrije i brodogradenje nigdje u svijetu ne mogu funkcionirati ako iza njih ne stoji država", rekao je Petar Mamula, zamjenik župana. 

"Molim, apeliram s ovog mjesta na nadležno ministarstvo da se radnicima Uljanika isplate plaće i naravno da se zadrži brodogradnja u našem gradu", apelira Robert Cvek, zamjenik gradonačelnika Pule. 

1200 radnika strpljenje je već izgubilo. Radno mjesto, plaću i život pronašli su izvan granica Hrvatske.

"6 nas je bilo u ponedjeljak koji smo dali otkaz, putujemo svi za Papunger", zaključio je bivši radik 3.Maja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene