Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ubojstvo u đakovu

Šef osječke policije: Ubojica je htio pobjeći iz Hrvatske, kod sebe je imao putovnicu i više od 10.000 kuna

Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske (Foto: Dnevnik.hr)
Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Policija nastavlja potragu za ubojicom u Đakovu (Foto: Dnevnik.hr) Policija nastavlja potragu za ubojicom u Đakovu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Dan nakon pucnjave u Centru za socijalnu skrb u Đakovu ozlijeđenom pravniku liječnici se bore za život.

Radnici hrvatskih Centara za socijalnu skrb na posao su u srijedu došli u crnini, a na ulazima u Centre zapaljene su svijeće. Sućut zbog ubijene djelatnice CZSS-a u Đakovu stiže iz cijele Hrvatske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Izgorio auto kod Belog Manastira: Jedna osoba poginula Slika nije dostupna Vapaj i krik ''Sve bih rekla, ali ne smijem'': U emotivnom istupu psihologinja se prisjetila smrti djevojčice i postavila važno pitanje

14:30 Ministrica Nada Murganić istaknula je nakon radnog sastanka da se radi o izuzetno značajnom sastanku. "Kolege su uplašene, pitamo se do koje mjere ćemo moći biti stabilni i do koje mjere ćemo moći provoditi sve one ovlasti koje nam je dala država. Prijavljeno je još dva incidenta napada na socijalne radnike i razbijanje stakala. Imamo svakodnevne prijetnje u svojem rad i mi smo ih prihvatili kao dio našeg posla. One se često ne prijavljuju", kazala je Murganić.

"Status službene osobe socijalnim radnicima će donijeti dodatnu zaštitu", istaknula je i dodala da u djelatnosti ima puno problema, no smatra da su promjene ključne kako bi se situacija popravila. Novi status socijalni radnici bi mogli dobiti s prvom izmjenom Kaznenog zakona. Na izmjenama tog zakona se, kako je potvrdila, upravo radi.

14:20 Štefica Karačić, predsjednica udruge socijalnih radnika izrazila je zadovoljstvo održanim sastankom u Vladi RH. "Žao nam je što je moralo doći do ovako teške situacije da bismo sjeli za isti stol i razgovarali. Poručujem kolegicama i kolegama da ih ovo ne uplaši već da krenemo u promjene u sustavu kako bi i dalje djelovali na korist naših građana", kazala je Karačić.

14:15 Premijer Andrej Plenković nakon održanog radnog sastanka kazao je da je u Hrvatskoj 2500 socijalnih radnika. "Mi smo, ponukani ovim teškim incidentom, zaključili da postoji nekoliko područja gdje možemo djelovati. To je, prije svega, izmjena Kaznenog zakona gdje će se status zaposlenih u socijalnoj zaštiti promijeniti u 'službenu osobu'", kazao je premijer i dodao da će se mijenjati i način zaštite zaposlenika u socijalnom sustavu.

Navodi da će se ići u veću suradnju između sustava koji su uključeni u socijalni rad. "Nastojat ćemo ući u dijalog s udrugama, komorama i ostalima kako bi se promjene i iskoraci napravili u roku", zaključio je Plenković.

14:00 Pri kraju je radni sastanak u Vladi Republike Hrvatske. Premijer Andrej Plenković i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić susreli su se s predsjednikom Hrvatske komore socijalnih radnika Antunom Ilijašem te predstavnicima Udruge socijalnih radnika i Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.

13:30 Hrvatska psihološka komora povodom tragičnog događaja u Đakovu je objavila: "Kao što je svima poznato, u CZSS Đakovo ubijena je stručna radnica, a drugi stručni radnik teško je ranjen i bori se za život. U sustavu socijalne skrbi zaposleno je u različitim Centrima i ustanovama oko 500 kolegica i kolega. U sustavu koji obavlja iznimno teške i složene poslove, sa najtežim skupinama korisnika, svi stručni radnici rade u vrlo teškim uvjetima, izloženi su različitim pritiscima, često prijetnjama i agresiji nezadovoljnih i frustriranih osoba, često bez ikakve zaštite.

Hrvatska psihološka komora ovom prilikom upućuje izraze sućuti obitelji ubijene djelatnice kao i svim kolegicama i kolegama u sustavu socijalne skrbi, neovisno o struci i zvanju. Iskreno se nadamo da će ovaj tragičan događaj doprinijeti osiguravanju boljih uvjeta rada i sigurnosti svih djelatnika te da više neće biti potrebe za objavama upozorenja, apela i nekrologa već samo zahvala, priznanja i čestitki za uspješan i kvalitetan rad".

12:30 Vesna Kanceljak, socijalna radnica iz Zagreba kazala je da se socijalni radnici boje za svoju sigurnost već duže vremena.

 

Socijalni radnici i radnici Centra za socijalnu skrb traže otvaranje kanala kojim bi se istražilo koliko je djelatnika teško oboljelo od bolesti povezanih sa stresom, novo zapošljavanje prema normativima i Pravilniku, traže status službene osobe i sigurnost na radnom mjestu, od resorne ministrice Murganić traže preuzimanje odgovornosti i njezinu ostavku, naglasila je Kanceljak.

12:00 Socijalni radnici svojim današnjem okupljanjem, tvrde, pokušavaju ponovno ukazati na teško stanje svoje profesije i u društvu. Žele skrenuti pažnju javnosti na težinu i rizike s kojim se suočavaju te pozvati javnost da budu partner na teškim postupcima na kojima rade. "Postali smo javna meta", ističu okupljeni koji podsjećaju da njihov rad podliježe kontroli od koje ne bježe.

11:40 Socijalni radnici u odjeveni u crninu mirno prosvjeduju ispred osnivača Centara za socijalnu skrb - Ministarstva rada. Kažu da time daju pijetet ubijenog kolegici iz Đakova i ostaju u molitvi za pravnika iz đakovačkog CZSS kojemu se liječnici u osječkoj bolnici bore za život. Osim toga, od resorne ministrice Nade Murganić očekuju "preuzimanje odgovornosti za ono što se dogodilo".

11:30 U 12:30 održat će se sastanak u Vladi. Premijer Andrej Plenković i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić susrest će se predsjednikom Hrvatske komore socijalnih radnika Antunom Ilijašem te predstavnicima Udruge socijalnih radnika i Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.

10:30 Ispred Policijske postaje Đakovo načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece dao je izjavu o cjelokupnom postupanju povodom tog tragičnog događaja u Đakovu. 

"Nama već poznati počinitelj iz vatrenog oružja koje je ilegalno posjedovao usmrtio je djelatnicu CZSS-a i teško ozlijedio djelatnika. Svim raspoloživim snagama tijekom utorka poslijepodne pretraživali smo Đakovo i šire područje, na terenu je bila interventna, temeljna i specijalna policija, a dignuli smo i dron u zrak. On je u večernjim satima i uhićen blizu autoceste prema posljednjoj dojavi građana koji ga je prepoznao. Kod njega su pronađeni oružje, putovnica i veća količina novca, više od deset tisuća kuna, pa zaključujemo da je namjeravao napustiti područje Đakova", kazao je Bece.

"U tijeku je kriminalističko istraživanje u kojem utvrđujemo sve okolnosti ovog događaja, kao i kako je došao do ilegalnog oružja kojim je počinio ubojstvo. Inače, radi se o osobi koja je otprije poznata policiji zbog više kaznenih djela prema kojima je policija postupala, a koje se odnose na nasilno ponašanje, izazivanje požara i ilegalno nošenje oružja", istaknuo je Bece.

 

"Usporedo s kriminalističkim istraživanjem provodimo izvanredni nadzor u Policijskoj postaji Đakovo. Temeljem saznanja da je Policijska postaja Đakovo od Centra za socijalnu skrb dobila informaciju da je došlo do promjene ponašanja počinitelja i njegova oca, koji su štićenici Centra, glavni ravnatelj policije Nikola Milina uputio je stručni tim i Unutarnju kontrolu da provjere sva naša postupanja i saznanja koja smo imali, kao i sve okolnosti kontakata djelatnika policije i CZSS-a. Članovi stručnog tima MUP-a u utorak su počeli razgovore s policajcima", dodao je. 

10:00 Pravniku ranjenom u pucnjavi liječnici se i dalje bore za život u osječkoj bolnici. "Pacijent se nalazi na Zavodu za intenzivnu medicinu KBC-a Osijek, i dalje je u teškom stanju te se konstantno provode mjere intenzivističkog liječenja", kratko je za DNEVNIK.hr priopćeno iz Ravnateljstva KBC-a u Osijeku.

Podsjetimo, policija je poslijepodne locirala korisnika Centra za socijalnu skrb u Đakovu, koji je u utorak oko podne ubio socijalnu radnicu te teško ranio pravnika Centra. Na terenu su bili interventna i specijalna policija te su ga ubrzo i uhitili u okolici Đakova. Policija je za njegovu lokaciju doznala putem dojave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene