Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAGEDIJA U ĐAKOVU

Objavljeni detalji velike policijske akcije u Đakovu: "Uhitili smo ga nakon dojave građana. Kod sebe je imao vatreno oružje..."

Policija uhitila ubojicu iz Đakova (Foto: Dnevnik.hr)
Policija uhitila ubojicu iz Đakova (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Centar za socijalnu skrb Đakovo (Foto: http://www.czss-djakovo.hr) Centar za socijalnu skrb Đakovo (Foto: http://www.czss-djakovo.hr) Foto: http://www.czss-djakovo.hr Ubojstvo u Đakovu (Foto: Dnevnik.hr) Ubojstvo u Đakovu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ubojstvo u Đakovu (Foto: Dnevnik.hr) Ubojstvo u Đakovu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Potraga za muškarcem koji je pucao u đakovačkom Centru za socijalnu skrb (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potraga za muškarcem koji je pucao u đakovačkom Centru za socijalnu skrb (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +9 Traga se za muškarcem koji je pucao u đakovačkom Centru za socijalnu skrb (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/14 >>
Nakon što je oko podne u Đakovu u Centru za socijalnu skrb ubijena socijalna radnica, a drugi je djelatnik, pravnik, teško ozlijeđen, oko 20 sati ubojica je pronađen i uhićen.

Policija je poslijepodne locirala korisnika Centra za socijalnu skrb u Đakovu koji je u utorak oko podne upucao i ubio socijalnu radnicu te teško ranio pravnika Centra. Na terenu su bili interventna i specijalna policija te su ga ubrzo i uhitili u okolici Đakova. Policija je za njegovu lokaciju doznala putem dojave, javio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Kako je u izjavi za medije nakon uhićenja rekao zamjenik načelnika PU osječko-baranjske Dario Premec, napadač je uhićen uz primjenu sredstva prisile. Zbog preventivnih razloga upotrijebljena su sredstva za vezivanje.

''U 20:15 u blizini autoceste A5 u polju između mjesta Đakovački Selci po dojavi građana pronađen je 61-godišnjak za kojeg se sumnja da je počinio kazneno djelo ubojstva. Policijski službenici došli su do mjesta dojave, pronašli su ga, uhitili uz uporabu sredstava prisile i sada se nalazi pod nadzorom u policijskoj postaji. Prilikom uporabe sredstava prisile, postupanja, nije došlo do pružanja otpora i mogu napomenuti da je uz njega pronađeno vatreno oružje'', rekao je Premec.

Policija uhitila ubojicu iz Đakova (Foto: Dnevnik.hr) Zamjenik načelnika PU osječko-baranjske Dario Premec (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U policiji ističu da će se danas započeti očevid nastaviti na mjestu uhićenja osumnjičenika, na kojem će se provesti krim istraživanje.

Prema proceduri pregledali su ga zdravstveni radnici. Sukladno odluci nadležnog državnog odvjetništva, bit će odveden u pritvorsku jedinicu.

Domagoj Mikić javio se uživo iz Đakova za Večernje vijesti Nove TV. "Šezdesetjednogodišnji ubojica nalazi se iza rešetaka u policijskoj postaji Đakovo i u tijeku je kriminalističko istraživanje", kazao je Mikić. Razgovarao je sa zamjenikom načelnika PU osječko-baranjske Dariom Premecom, koji je kazao da ubojica nije imao dozvolu za posjedovanje oružja, "jer osobe ne mogu ni dobiti dozvolu za oružje ako su bili počinitelji kaznenih djela ili prekršaja, kao što je bilo i u ovom slučaju".

Zahvalio je građanima koji su dojavili lokacije na kojima su vidjeli osumnjičenog. "Sada ćemo obaviti dodatne radnje u krim istraživanju, nakon čega ćemo ga dovesti u pritvorsku policijsku jedinicu, a dalje je sve u ingerenciji nadležnog državnog odvjetništva", rekao je Premec.

Pročitajte i ovo Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Strava u Đakovu Murganić: Prestrašno je da je socijalna radnica poginula od ruke čovjeka kojemu je najviše pomagala

Pročitajte i ovo Ilustracija (Dusko Marusic/PIXSELL) Izgubila bitku Preminula djevojčica koja je ostavljena u vrelom automobilu, roditelji će donirati organe

Podsjetimo, u pucnjavi u Centru za socijalnu skrb u Đakovu ubijena je 51-godišnja djelatnica Centra, dok je je 35-godišnji pravnik teško ozlijeđen i prevezen u osječku bolnicu. 

''Pacijent je zadobio strijelnu ozljedu glave i mozga. U bolnicu je primljen u vrlo teškom kliničkom stanju, kritičnom stanju. Nakon reanimacije kliničko stanje djelomično se popravilo i mogli smo izvršiti zahvat. Nakon toga smješten je u Zavod za intenzivno liječenje i dalje se nastavljaju mjere intenzivnog liječenja, uključujući i sve mjere reanimacije'', rekao je Ivan Hećimović, neurokirurg iz KBC-a Osijek.

Napadač, koji je i korisnik Centra, nakon što je ubio socijalnu radnicu i ranio pravnika, dao se u bijeg biciklom. Policija je odmah objavila da im je poznat njegov identitet. Navodno je riječ o duševnom bolesniku, već otprije evidentiranom za određena kaznena djela i prekršaje.

Očevid je u Centru za socijalnu skrb završio u srijedu popodne, a policija je tijekom potrage provjeravala lokacije na kojima se prije kretao.

Brat poručio: ''Napravio je sramotu''

''Naravno da sam u šoku. I otac nam je u šoku. Ima 96 godina. Napravio je sramotu, žalosno je to i od Boga i od naroda'', kazao je ubojičin brat. 

Gradonačelnik Marin Mandarić poznaje ranjenog pravnika i osobno te kaže da ga je ovo i posebno pogodilo.

''Plan je u srijedu i u četvrtak proglasiti dan žalosti'', rekao je Mandrić. Upitan o tome što misli kako zaštiti socijalne radnike kaže: ''Teško je govoriti o apsolutnoj sigurnosti. Ali možemo djelatnike Centra za socijalnu skrb usporediti i s drugim javnim službenicima koji se nađu u sličnim situacijama. Naznake tih situacija bilo je i kod nas u Gradskoj upravi. Vjerujem da ni drugim Gradskim upravama to nije strano. Mislim da ne želimo biti država kakva je Amerika gdje ćemo imati naoružane zaštitare. Ali moramo promišljati o situacijama kao što je ova i povećati razinu sigurnosti.

Izrazio je sućut obitelji preminule djelatnice Centra: "Izražavam sućut obitelji preminule Blaženke, koju sam osobno poznavao, baš kao i Ivana. Nadam se da će sve biti u redu s njim. Grad Đakovo na raspolaganju je svim institucijama", kazao je Mandarić.

Policija uhitila ubojicu iz Đakova (Foto: Dnevnik.hr) Brat ubojice poručuje: Predaj se! (Dnevnik.hr)

''Prijetio je bombom''

''Bio je prošli tjedan na policiji. Prijetio je da će u Općinu donijeti bombu, da će ih raznijeti. Oni nisu ništa poduzeli'', rekla je Manda iz Đakova, susjeda napadača.

I ministrica socijalne skrbi Nada Murganić stigla je danas u Đakovo. Rekla je da je ubijena socijalna radnica gotovo svakodnevno bila u kontaktu s počiniteljem. ''Možda je bila i jedina koja je s njim provodila dane, razgovarala s njim i pomagala mu savjetima. Prestrašno je da je poginula od ruke čovjeka kojemu je najviše pomagala'', kazala je ministrica.

"Ovo je strašno. Strahota, ne znam zašto zaštitari ne pretraže osobe koje ulaze u Centar", kazao je jedan stanovnik Đakova. Hrvatska komora socijalnih radnika uputila je izraze sućuti obitelji ubijene socijalne radnice.

"U mislima smo i s ranjenim djelatnikom Centra za socijalnu skrb koji se bori za život. U ime svih naših članova, socijalnih radnika diljem Hrvatske, izražavamo potporu i sućut svim našim kolegama i djelatnicima Centra za socijalnu skrb Đakovo .Zbog strašne tragedije koja se dogodila u Centru za socijalnu skrb Đakovo molimo nadležne institucije da proglase dan žalosti/sućuti", poručuju iz komore.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene