Premijer Andrej Plenković najavio je izmjene Kaznenog zakona u kojem će socijalni radnici dobiti status službene osobe.

Galerija


Premijer Andrej Plenković i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić sastali su se s predsjednikom Hrvatske komore socijalnih radnika Antunom Ilijašem te predstavnicima Udruge socijalnih radnika i Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.

Vezani članci Predizborni skup Miroslava Škore u Lisinskom (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL) Nastavlja se rat između Andreja Plenkovića i Miroslava Škore: "Njegova Vlada nije parodija, nego tragedija" Andrej Plenković položio vijence kod spomenika Franje Tuđmana (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL) - 3 Plenković: "Hrvatski narod zna kome treba dati povjerenje, to sigurno nije Milanović"

''Još jednom izražavamo sućut obitelji gospođe Poplašen koja je ubijena i želimo oporovak gospodinu Paviću'', rekao je Plenković. Zahvalio je ministrici što je odmah otišla u Đakovo i zatražio od policije da istraži sve okolnosti.

Socijalnim radnicima zahvalio je na njihovu radu i izrazio respekt na onome što rade. Rekao je da će stručnim radnicima u sustavu socijalne skrbi osigurati status službene osobe.

Rekao je da treba poraditi i na sustavu zaštite i da je nužna bolja međuresorska suradnja. Najavio je da će se precizirati nadležnosti različitih dionika u procesu.

70 posto djelatnika imalo prijetnje

''Sve potrebne promjene i iskorake nužno je napraviti u primjerenom roku kako bi se poboljšao položaj djelatnika koji se bave socijalnom skrbi'', zaključio je premijer.

''Žao nam je što je moralo doći do ovako teške situacije pa da se svi okupimo za stolom, ali se nadam da ćemo nastaviti u dobrom smjeru'', rekla je Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika. Kolegicama i kolegama poručila je da ostanu na nogama nakon tragedije koja nas je sve pogodila.

Resorna ministrica Nada Murganić rekla je da je sustavu značajna podrška predsjednika Vlade. ''Pitamo se do koje mjere ćemo moći biti stabilni i prisebni da budemo na usluzi građanima'', rekla je. Izvijestila je da su samo jutros imali dojave iz dvaju centara o incidentima - prijetnje i razbijanje stakla. Naglasila je da se djelatnici svakodnevno suočavaju s prijetnjama. ''70 posto zaposlenih imalo je prijetnje ili fizičke napade. Ne smije se više dogoditi da nam zaposlenici na radnom mjestu gube život'', zaključila je. Na pitanje zašto se nije reagiralo na prijavu tragično preminule djelatnice Murganić je rekla da će sve ispitati policija.

''Sve što činim, činim na poboljšanju sustava i svi ćemo raditi na tome da učestalost nemilih događaja bude manja'', rekla je ministrica odgovarajući na pitanje osjeća li ona svoju odgovornost. Upozorila je da se društvenim mrežama šire komentari u kojima se poziva na osvete, ubojstva i zaključila da je odgovornost na svima nama.