Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nema alternative"

Tomašević objasnio zašto su poskupljenja u gradu nužna: Otkrio i tko će svirati na Trgu za doček Nove godine

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako je ulaganje u vodovodnu infrastrukturu neophodno, cijevi pucaju i 50 posto vode curi u gradu, dijelovi grada nemaju vodovodni pristup i odvodnju te da "nema alternative" poskupljenju. Otkrio je i kako će izgledati program za doček Nove godine na Trgu bana Jelačića.

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević kazao je kako "nema alternative" poskupljenju usluga za građane najavljenom iz zagrebačkog Holdinga.

Građanima od 1. siječnja 2023. godine voda poskupljuje za čak 20 posto. Velik je to udar na ionako loš standard građana u vrijeme energetske krize i vala poskupljenja uz rekordu inflaciju.

Grad dizanje cijena objašnjava potrebom za infrastrukturnim ulaganjima, kojih u sustavu vodoopskrbe nije bilo, kako kažu, 20-ak godina, a u što se građani mogu uvjeriti u gotovo svakodnevnim pucanjima vodovodnih cijevi.

"Više od godinu dana otkad smo na vlasti nije poskupjela niti jedna usluga za građane, iako je Holding bio na rubu stečaja", pravdao je Tomašević najavljena poskupljenja. "Dalje se to više ne može rješavati kroz uštede i poskupljenja su nužna".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objašnjeno i zašto Petek objavio dokument: Grad Zagreb poništio nabavu za podzemne spremnike za otpad

"50 posto vode curi iz vodovodnih cijevi u gradu, infrastruktura je loša i nije sanirana godinama, ulaganja su konačno nužna. Tri četvrtine ovih prihoda ići će u investicije i VIO (Vodoopskrba i odvodnja) će investirati dvije milijarde kuna u vodoopskrbne cijevi kako više ne bi pucale. Dio će biti financiran i iz EU fondova", objasnio je i dodao da je Grad Zagreb, kao i građani, također pod udarom inflacije. "Mi smo izgubili milijardu kuna u proračunu zbog inflacije", kazao je Tomašević.  

"Dio investicija ići će u proširenje vodovodne mreže kako građani ne bi imali bunare i kako bi se prispojili na gradsku kanalizaciju", odgovorio je na pitanje o naseljima koja još nemaju pitku vodu. "Svi građani moraju imati javnu vodoopskrbu i odvodnju", rekao je i dodao da će restrukturiranje vodoopskrbe sigurno trajati i desetljećima, "ali netko to mora početi raditi".

Pročitajte i ovo Otvoreni adventi - 4 Božićni duh u Hrvatskoj Adventi u Hrvatskoj: Paljenje lampica, vatrometi i kućice pune finih zimskih delicija - "Ljudi su napokon malo došli na svoje"

Razloge za poskupljenja nalazio je i u neradu prethodne uprave. "Nismo se samo borili s financijskim stanjem koje smo zatekli u Holdingu, nego i s inflacijom, koja je rekordna", kazao je Tomašević. 

Dodao je i da zasad neće biti dodatnih poskupljenja za građane. Poručio je kako jednostavno "nema alternative" te da je jedina druga mogućnost da VIO ide u stečaj. 

Pročitajte i ovo Inflacija na Adventima - 3 Inflacija i blagdani Poskupljenja nisu zaobišla ni adventske kućice: "Za mene studenta to je OK, ali ne baš za svaki dan"

Pipsi na dočeku Nove godine

Osim vode, Grad diže i cijene parkiranja u garažama u centru grada na jedinstvenu cijenu od 12 kuna po satu.

"Garaže su samo u centru grada, gdje su cijene bile 7-8 kuna i to je svega 5 posto svih parkirnih mjesta", kazao je Tomašević o dizanju cijena parkiranja u garažama, koje će se izjednačiti s cijenama na vanjskim parkinzima.

Počeo je Advent, što je bila prilika da se gradonačelnik pohvali velikim brojem domaćih i stranih gostiju.

Tomašević je rekao da je već sada dvostruki broj posjećenosti te je zadovoljan što je Advent proširen na sve dijelove grada. "Našli smo i rješenje za gledanje utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva te vjerujemo da će, osim na Europskom trgu, biti i novih lokacija."

Za doček Nove godine na Trgu bana Jelačića Tomašević je najavio da će program početi u 19 sati nastupom DJ-a i izvođača iz A strane, a središnji događaj je koncert grupa Pips Chips & Videoclips i Nipplepeople.  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna novi udar na građane U Zagrebu poskupljuju parking i voda: Pogledajte kolike će biti cijene od 1. siječnja

Tomašević se nakon izjava uputio u Zoološki vrt, kojem je Veleposlanstvo Republike Slovenije doniralo slovenski pčelinjak.

Otvorenju pčelinjaka prisustvovao je predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, uz domaćina ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba Damira Skoka.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene