Veleposlanstvo Republike Slovenije doniralo je slovenski pčelinjak Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Galerija Borut Pahor u šetnji Zagrebom Pahor u posjeti Zoološkom vrtu Pčelinjak u Zoološkom vrtu - 2 +12 Pčelinjak u Zoološkom vrtu

Slovenski predsjednik Borut Pahor u sklopu posjete Hrvatskoj donirao je slovenski pčelinjak ZOO-u Grada Zagreba.

Otvorenju pčelinjaka prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, uz domaćina ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba Damira Skoka.

U proljeće će u pčelinjak, koji je trenutno prazan, biti naseljena kranjska sivka, autohtona slovenska sorta pčela.

Dvodnevni državni posjet Hrvatskoj predsjednik Slovenije završio je upravo posjetom zagrebačkom Zoološkom vrtu, kojem je nastambu za pčele poklonio kao trajnu uspomenu.

Istaknuo je kako je važno "očuvati prirodu i životinje i njihov suživot s ljudima". Ravnatelj ZOO-a Damir Skoko zahvalio je Pahoru na poklonu.

Uginule pčele - 2 Za pomor pčela kriv je pesticid?: Utvrđena upotreba zabranjenih sredstava

Uginule pčele - 1 Što se događa? Veliki pomor pčela u Hrvatskoj, u nekim mjestima skupljaju ih lopatom

Na inicijativu Slovenije, Ujedinjeni narodi su 2017. proglasili 20. svibnja Svjetskim danom pčela, s ciljem podizanja svijesti o očuvanju i važnosti pčela i drugih oprašivača u ekosustavima.

Uloga pčela u osiguranju prehrambene sigurnosti nezamijenjiva je jer oprašuju gotovo tri četvrtine svih biljaka koje proizvode 90% svjetske hrane. Trećina svjetske proizvodnje hrane ovisi o pčelama, odnosno svaka treća žlica hrane ovisi o oprašivanju.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju