Novi udar na džepove Zagrepčana! Od iduće godine stižu im računi za vodu uvećani za 20 posto. I ne samo to - poskupljuju i cijene parkiranja u gradskim garažama. Gradska vlast nadoknađuje gubitke, građani su zgroženi.

Galerija Poskupljenja - 1 Poskupljenja - 2 Poskupljenja - 3 +0 Poskupljenja - 4

Zagrepčanima pod bor umjesto poklona stižu 20 posto veći računi za vodu, što bi značilo da će, primjerice, umjesto dosadašnjih 190 kuna naknade za vodu tročlana obitelj plaćati oko 40 kuna više.

Gradske vlasti sliježu ramenima. Sve je to zbog inflacije i troškova. "Tako će u 2023. godini vodoopskrba i odvodnja morati korigirati cijene za oko 20 posto, čime će se prestati stvarati gubici u poslovanju te ujedno započeti nužni investicijski ciklus", objašnjava predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković.

Meliti Budak iz Dankovca, kojoj voda i dalje stiže u cisterni, gradska objašnjenja ne znače ništa. Samo zna da će kubik vode plaćati gotovo dvije i pol kune više. "Cijena stalno raste, a vode još uvijek nema. Osobno imam dva šahta, a ni u jednom još voda nije priključena", ogorčeno je kazala Budak.

"Obnovit ćemo znatan dio infrastruktura, što će dovesti do smanjenja pucanja cijevi i manjih gubitaka pitke vode", dodaje Novaković.

"Ako imate nešto staro, onda prvo riješite infrastrukturu da biste mogli poskupljivati vodu i sve to. Ne možete naplaćivati vodu i odvodnju, a imate stare cijevi", ističe nezadovoljni Božidar Malčić, kojem cijevi pucaju - stalno.

Oporba je kritična, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara-Knezović. "Mi od sadašnje uprave Holdinga nismo ništa novo vidjeli od prethodne vlasti, a to je zaduživanje i poskupljenje. Opet se sve prelama preko leđa građana", upozorava zastupnik u gradskoj skupštini Marko Sladoljev.

Savjeti za odlaganje otpada bez novih troškova Prilika za štednju: Pet savjeta za odlaganje otpada bez novih troškova

Ali nešto je zastupniku Renatu Peteku čudno u cijeloj priči. "Iz poslovanja se ne vidi nikakvo znatnije ulaganje, tako da je neobična formulacija da će se velika većina tog novca prikupljenog od poskupljenja upravo iskoristiti za nova ulaganja jer je plan već izrađen", ističe Petek.

Tomislav Tomašević Tomašević: ''Ne stoje fame i dezinformacije da sve završava na istom mjestu''

Postojeća uprava, smatra bivši šef gradskih financija, nije dorasla funkciji, a poskupljenja ga ne čude. "To je tek početak. Ja očekujem da će sve komunalne usluge poskupjeti, i to znatno. Ponajprije prijevoz jer je neodrživo da tramvaj košta četiri kune. Ono što im ja priznajem je manipulacija i PR, ništa drugo nisu u stanju napraviti", zaključuje Slavko Kojić.

Poskupljuju i gradske garaže, sat će stajati 12 kuna. Nekad je bila logika ukloniti aute s cesta u garaže, a sada ta logika više ne drži vodu. 

Više o poskupljenjima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju