Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi udar na građane

U Zagrebu poskupljuju parking i voda: Pogledajte kolike će biti cijene od 1. siječnja

U gradu Zagrebu od 1. siječnja 2023. godine poskupljuje parkiranje u garažama i voda.

Cijene parkiranja u garažama u centru grada Zagreba poskupljuju od 1. siječnja 2023. godine te će se izjednačiti s cijenama vanjskog parkinga u 1. zoni. Nova cijena u garažama tako će biti 12 kuna po satu, doznajemo iz Holdinga.

Kako napominju u ovoj gradskoj tvrtki, ova nova cijena u gradskim garažama i dalje je niža od cijena parkiranja u privatnim garažama te je riječ o "korekciji cijena za 5 posto ukupnog broja parkirnih mjesta u gradu". Novi prihodi omogućit će Gradu izgradnju novih garaža, a istovremeno je Holding za 2023. godinu najavio predstavljanje novog sustava parkinga.

Pročitajte i ovo Božićna kupovina: Ilustracija - 3 POTROŠAČKA KOŠARICA Inflacija nam krade Božić i Novu godinu: "Ove ću godine potrošiti barem 1000 kuna više nego inače"

Poskupljuje i voda. U gradskoj Vodooskrbi i odvodnji doći će do korekcije cijena od 20 posto. Tako će voda za građane od 1. siječnja 2023. godine poskupjeti za oko 20 posto, rečeno je, uz napomenu kako je zadnje poskupljenje bilo 2013. godine. Razlozi za korekciju cijene su, kako se navodi, "operativni gubici, nove zakonske obveze i nužne investicije".

Pročitajte i ovo Božićna kupovina: Ilustracija - 3 POTROŠAČKA KOŠARICA Inflacija nam krade Božić i Novu godinu: "Ove ću godine potrošiti barem 1000 kuna više nego inače"

Problem pucanja cijevi

Cijena kubika vode raste s 15,29 kuna na 17,75 kuna. I u ovom slučaju dodatni prihodi planiraju se iskoristiti za investicije i ulaganje u vodnu infrastrukturu, u koju se nije ulagalo desetljećima te se trenutačno u Zagrebu "gubi oko 50 posto vode", navodi se u Holdingu.

U pripremi je i Projekt Zagreb vrijedan oko dvije milijarde kuna, koji će omogućiti obnovu i izgradnju značajnog dijela infrastrukture, što će smanjiti pucanja cijevi, koja su postala gotovo svakodnevnica za Zagrepčane.

Pročitajte i ovo Pucanje cijevi u Dankovcu - 4 27 pucanja u pola godine Zagrebačko naselje oborilo neslavni rekord: "Kada iz Vodoopskrbe čuju da mi zovemo, diže im se kosa na glavi"

U Gradu su se pohvalili i kako je novi sustav gospodarenja otpadom vrlo uspješan te je u manje od dva mjeseca primjene došlo do smanjenja proizvodnje komunalnog otpada od 27 posto te povećanja recikliranja od 40 posto.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene