Arsen Bauk u sabornici (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Arsen Bauk u sabornici (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Farsa i igrokaz, tim su riječima oporbeni zastupnici komentirali to što nikoga iz HNS-ova Kluba zastupnika nije bilo u sabornici kada se raspravljalo o njihovu amandmanu na Zakon o udomiteljstvu kojim su tražili da se u udomitelje ubroje i životni partneri.


Vlada je odbila taj amandman, a predlagatelja (HNS-a) nije bilo u dvorani. Regirao je Klub SDP-a koji je predložio isti amandman.

Vezani članci Krešo Beljak (Foto: Dnevnik.hr) Oporba komentirala Plenkovićev zahtjev za izuzeće šefice Povjerenstva. Beljak: "Jasno da je u sukobu interesa" Arsen Bauk (Foto: Dnevnik.hr) Zbog političkog pritiska na Povjerenstvo za sukob interesa oporba traži sjednicu Odbora za Ustav

''Mi smo predložili ovaj amandman kako bismo prevenirali da zbog političke trgovine HNS odustane od amandmana koji je podnio pa da se o njemu ipak glasuje. Kako danas nije došao nitko iz Kluba HNS-a da brani njihov amandman, nećemo ni mi braniti u njihovo ime, branit ćemo u svoje. Što god vi prihvatili ili ne prihvatili amandman, sudovi će morati poštivati praksu Europskog suda za ljudska prava i omogućiti osobama koje žive u životnom partnerstvu jednak pristup socijalnoj usluzi'', rekao je Arsen Bauk u ime Kluba SDP-a. Dodao je da ovo sve igrokaz kojim HNS dokazuje svoju liberalnu, a HDZ svoju konzervativnu crtu na račun toga da se skrene pažnja s nekih bitnih stvari u zemlji.

Nikola Grmoja iz Mosta zatražio je stanku jer je ''evidentno da je navodni sukob HNS-a i HDZ-a samo fingiran i farsa kako bi važnije teme prošle izvan fokusa javnosti kao u slučaju prihvaćanja Marakeškog sporazuma''. Optužio je predsjednika Odbora za vanjsku politiku Miru Kovača da nije dopustio da se glasa o tome hoće li se o Marakeškom sporazumu raspravljati na plenarnoj sjednici Sabora. Zaključio je da igre HNS-a i HDZ-a neće tolerirati. ''Zastupnici moraju raspravljati o Marakešu, a ne da fingiranim sukobima te teme gurate u drugi plan'', zaključio je Grmoja.

Predsjedavajući Željko Reiner upozorio ga je da je prekršio Poslovnik jer Marakeš nema nikakve veze s temom udomiteljstva i najavio da će ubuduće za to davati opomene. Grmojin kolega Miro Bulj zaradio je opomenu jer je, nakon upozorenja, govorio o Marakešu. Opomenu je dobio i Hrvoje Zekanović, koji je također govorio o Marakešu, a ista je sudbina zadesila i Miru Kovača.
 

Tragična priča o mitu u zdravstvu: ''Kad je nosila drugu kuvertu, doktor je rekao da ne treba, ali ju je ipak zadržao''