Arsen Bauk u sabornici (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Arsen Bauk u sabornici (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Farsa i igrokaz, tim su riječima oporbeni zastupnici komentirali to što nikoga iz HNS-ova Kluba zastupnika nije bilo u sabornici kada se raspravljalo o njihovu amandmanu na Zakon o udomiteljstvu kojim su tražili da se u udomitelje ubroje i životni partneri.


Vlada je odbila taj amandman, a predlagatelja (HNS-a) nije bilo u dvorani. Regirao je Klub SDP-a koji je predložio isti amandman.

Vezani članci Igre oko Europske komisije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Briselske igre oko buduće EK: Dok je francuska kandidatkinja za povjerenicu upitna zbog dvije istrage, SDP razmatra davanje potpore Komisiji Arsen Bauk (Foto: Dnevnik.hr) Od iduće godine županije veće i važnije, oporba zgrožena: "Uhljebništvo u formi reforme"

''Mi smo predložili ovaj amandman kako bismo prevenirali da zbog političke trgovine HNS odustane od amandmana koji je podnio pa da se o njemu ipak glasuje. Kako danas nije došao nitko iz Kluba HNS-a da brani njihov amandman, nećemo ni mi braniti u njihovo ime, branit ćemo u svoje. Što god vi prihvatili ili ne prihvatili amandman, sudovi će morati poštivati praksu Europskog suda za ljudska prava i omogućiti osobama koje žive u životnom partnerstvu jednak pristup socijalnoj usluzi'', rekao je Arsen Bauk u ime Kluba SDP-a. Dodao je da ovo sve igrokaz kojim HNS dokazuje svoju liberalnu, a HDZ svoju konzervativnu crtu na račun toga da se skrene pažnja s nekih bitnih stvari u zemlji.

Nikola Grmoja iz Mosta zatražio je stanku jer je ''evidentno da je navodni sukob HNS-a i HDZ-a samo fingiran i farsa kako bi važnije teme prošle izvan fokusa javnosti kao u slučaju prihvaćanja Marakeškog sporazuma''. Optužio je predsjednika Odbora za vanjsku politiku Miru Kovača da nije dopustio da se glasa o tome hoće li se o Marakeškom sporazumu raspravljati na plenarnoj sjednici Sabora. Zaključio je da igre HNS-a i HDZ-a neće tolerirati. ''Zastupnici moraju raspravljati o Marakešu, a ne da fingiranim sukobima te teme gurate u drugi plan'', zaključio je Grmoja.

Predsjedavajući Željko Reiner upozorio ga je da je prekršio Poslovnik jer Marakeš nema nikakve veze s temom udomiteljstva i najavio da će ubuduće za to davati opomene. Grmojin kolega Miro Bulj zaradio je opomenu jer je, nakon upozorenja, govorio o Marakešu. Opomenu je dobio i Hrvoje Zekanović, koji je također govorio o Marakešu, a ista je sudbina zadesila i Miru Kovača.
 

Tragična priča o mitu u zdravstvu: ''Kad je nosila drugu kuvertu, doktor je rekao da ne treba, ali ju je ipak zadržao''