O zakonu o udomljavanju koji je izazvao prijepore među vladajućima u Dnevniku Nove TV reporterka Sabina Tandara Knezović razgovara s ministricom Nadom Murganić.

Galerija


Stranka na vlasti (HNS) šalje zakon na ocjenu u ustavnosti - nije li to čudno?

Rekla sam da je to njihovo pravo, vrlo često se zakoni šalju na ocjenu ustavnosti. Čak i oni koji u javnosti nisu toliko bili prepoznati, koji su eto tako prošli. Uvijek netko ima razloga propitivati.

Ali ovo je stranka koja je na vlasti.

Vezani članci Nada Murganić (Foto: Pixsell, Nel Pavletić) Novi pokušaj dogovora o Zakonu o udomiteljstvu, HNS pripremio amandmane Ministrica Nada Murganić provela jedan dan u ulozi djeteta (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) - 4 Ponovno sporna definicija obitelji: HNS stopirao novi Zakon o udomiteljstvu

Ne znam zašto bi to bilo čudno. Nekakve demokratske promjene se u društvu događaju pa eto i to smo dočekali.

Ima što protuustavnog u zakonu?

Mislim da nema.

Mislite ili znate?

Mislim da nema i znam da nema. Taj zakon nisam pisala ja, pisala ga je stručna radna skupina. Cilj nam je bio donijeti dobar zakon koji bi poticao kvalitetnije udomljavanje nego što imamo sada. U cijeloj ovoj raspravi, mislim da čak i oni koji su jako kritizirali mene kako ministricu upravo zbog ove odredbe o tome tko može biti udomitelj su isticali da je zakon dobar. I stranka za koju ste rekli da će podnijeti zahtjev ustavnom sudu ističe da im je jako, jako žao, jer je zakon jako dobar.

Zašto istospolni parovi ne mogu udomiti?

Pa mi nismo htjeli to posebno apostrofirati. Htjeli smo tu odredbu oko udomljavanja ostaviti kao stečeno pravo koje postoji u važećem zakonu, ali vodili smo se i člankom u obiteljskom zakonu koji govori o posvojenju, da zadržimo postojeća prava. Cilj je dobrobit djeteta. Isticalo se da narušavamo prava istospolnim zajednicama.

Pa narušavate.

Ne narušavamo im prava jer ovdje zastupamo prava i dobrobit djece. Živimo u sredini gdje imaju svi podvojena mišljenja, u kulturološkoj socijalnoj sredini koja je tradicionalna. Djeca dolaze iz tradicionalnih obitelji. To su udomljena djeca koja još uvijek imaju veze sa svojim obiteljima. Nismo željeli djeci staviti teret koji mi u društvu još moramo odraditi.

Zašto mislite da djetetu ne bi bilo lijepo u istospolnoj zajednici?

Njemu bi bilo lijepo, ali ja govorim o socijalnoj sredini. On će doći među svoje vršnjake.

Mislite da sredina nije spremna na to?

Pa je li vi vidite?

Ja mislim da je.

Zastupnici predstavljaju izborne jedinice iz kojih dolaze, bile su ankete građana.

Nije li apsurdno da ako ste samac, nitko ne propituje jeste li gay ili niste?

Naravno da to ne propitujem.

Onda gay samac može udomiti dijete?

Mi smo zadržali postojeća prava, iz obiteljskog zakona i zakona o udomiteljstvu. Zamislite da smo i to išli ukidati. Želimo poboljšati propise.

Ali gurate istospolne parove da varaju državu?

Ne guramo ih da varaju državu. Vjerujem socijalnim radnicima da u propitivanju mogu procijeniti koja je udomiteljska obitelj dobra za udomljavanje djeteta. Mi smo stajališta da nam je u prvom redu pravo djeteta da živi u mirnom i sretnom okruženju.

Ovaj zakon povećava naknadu za udomitelje, bojite li se da će to prerasti u biznis?

Ne može to prerasti u biznis. Pravedno je da udomitelji koji skrbe 24 sata dnevno i žive s djecom koja imaju određenih zdravstvenih problema, djecom s teškoćama u razvoju, zbrinjavaju dvoje do troje takve djece, za taj svoj trud trebaju imati osigurana sredstva. Oni ne mogu ići zarađivati za plaću.

Mora postojati neka kontrola?

Kontrola nam je bitna.

Nije li previše djece na jednom čovjeku koji bi trebao kontrolirati sustavu, da je problem, da vam treba socijalnih radnika?

Svakako ovaj zakon predviđa i pojačanje kadrova u centrima za socijalni rad, organizacijski odjel koji će pratiti samo udomiteljstvo, edukacije i stručnih radnika, udomitelja, psihosocijalne podrške. Udomiteljstvo je privremeni smještaj i može prerasti u posvojenje za djecu čijim je roditeljima potpuno oduzeta roditeljska skrb. Postoji i tendencija trajne povezanosti djeteta s njegovom biološkom obitelji i eventualni povrat u njegovu obitelj.

Bandić će tražiti besplatne udžbenike i za srednje škole. Možete li udovoljavati njegovim željama?

Mislim da ne udovoljavamo ničijim željama. Bili su različiti prijedlozi. Mislim da smo predstavili kvalitetan proračun.

Jeste li spremni za besplatne udžbenike za srednje škole?

Spremni smo. Postoji politička volja razgovarati o prijedlogu da sljedeće školske godine razmotrimo modele i iznađemo sredstva i način. Ne mogu ništa govoriti o srednjim školama.

Je li to svojevrsna ucjena? Bandić kako skine stavku s grada, prebacuje na državu?

Još uvijek ništa nije Milan Bandić ostvario. Njegov se amandman neće prihvatiti model besplatnih školskih udžbenika za sljedeću školsku godinu će još biti u razmatranju.

Premijer najavljuje za sutra rast minimalne plaće?

To je dobra vijest.

Za koliko?

To će premijer sutra otkriti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr