Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića vodi dva postupka, jedan je vezan za njegova brojna putovanja u Rim, a drugi za zakup poslovnog prostora za Mjesni odbor Havidići. Grad Zagreb (na čelu s Bandićem) s druge strane, Povjerenstvu prijeti ovrhom od 386.061 kunu.

Galerija


Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) tvrdi da se Povjerentvo za sprječavanje sukoba interesa bespravno koristi poslovnim prostorom u Mutimirovoj 5, piše Večernji list. GSKG je Povjerenstvo tužio za dug u trajanju od 2014. do 2017. godine, koji je u međuvremenu nastavio i rasti, za 7200 kuna mjesečno.

Vezani članci Milan Bandić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Hoće li jedan od najvažnijih dokumenta biti na dnevnom redu? Bandić: ''GUP nije na dnevnom redu, hvala lijepa'' Obitelj podigla ogradu preko okretišta tramvaja u Prečkom (Foto: Dnevnik.hr) Ne smiruje se borba za zemljište na okretištu u Prečkom: "Mogu nas isplatiti ili idemo u najam!"

Da je Povjerenstvo u pravnom sporu s Gradom Zagrebom, javnost je doznala tek prije sedam dana, kad je u Saboru podnesen izvještaj o radu Povjerenstva za 2017. godinu (u vrijeme kad je Povjerenstvo vodila Dalija Orešković). U tom izvještaju Povjerenstvo je navelo kako im je Grad Zagreb 2. siječnja 2017. godine ispostavio 37 računa za korištenje poslovnog prostora u Mutimirovoj 5.

Grad Zagreb uz račune nije poslao nikakvo dodatno obrazloženje ili dokumentaciju, kojom bi se pojasnilo zašto ispostavljaju račune, odnosno po kojoj ih pravnoj osnovi šalju na naplatu Povjerenstvu.

Povjerenstvo tvrdi da prostor od 334,36 kvadrata koriste odlukom tadašnje Agencije za upravljanje državnom imovinom od 19. travnja 2012. godine, bez naknade. Uputili su i prigovor Gradu Zagrebu te obavijestili nadležno Ministarstvo državne imovine o svemu.

Iz Grada imaju svoju verziju priče. "Za sve prostore u Mutimirovoj u tijeku je postupak utvrđivanja prava vlasništva po zahtjevu Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu tijekom jugoslavenske komunističke vladavine, i dok se ne utvrdi stvarni vlasnik, isključivo je Grad Zagreb, na temelju članka 41. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, ovlašten upravljati tim poslovnim prostorima", stoji u njihovu odgovoru, koji prenosi Večernji list.