Frans Timmermans (Foto: AFP)
Frans Timmermans (Foto: AFP) Foto: Afp

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans komentirao je sastanak hrvatskog i slovenskog premijera Andreja Plenkovića i Mire Cerara.


Frans Timmermans napominje da je otvoren za pomoć kada ga za to zatraže Hrvatska i Slovenija u posredovanju u razgovorima oko arbitraže odluke. ''Optimist sam i mislim da je dobra stvar što su se sastali. Svjestan sam toga da na sastanku nije bilo pomaka, ali vidjet ću mogu li pomoći u rješavanju situacije ako tako zatraže obje strane'', kazao je Timmermans.

Vezani članci Emily O'Reilly Nove sumnje nakon korupcijskog skandala: Katar plaćao poslovna putovanja direktorima u Europskoj komisiji Granični prijelaz Kaštel (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Slovenija ima rezerve? Ponovno odgođena odluka o ulasku Hrvatske u Schengen

Napominje kako smatra da bi članice Europske unije granična pitanja općenito trebale staviti iza sebe.

"Mislim da je naša najvažnija dužnost spriječiti bilo kakve incidente u kratkom roku ako u kratkom roku ne dođe do dogovora. Trebamo ostaviti iza nas granični spor između država članica EU-a. Moramo moći riješiti to. Vi znate poziciju Komisije o tome, podržali smo arbitražu, bili smo vrlo jasni oko odluke. To je naravno bilateralno pitanje i tamo gdje možemo mi ćemo pomagati dvjema zemljama da postignu dogovor u interesu građana obiju zemalja", rekao je Timmermans.'', zaključio je.

Podsjetimo, Hrvatska odbija priznati odluku arbitražnog suda oko graničnih neslaganja Hrvatske i Slovenije, jer je postupak arbitraže bio kontaminiran.

Hrvatski i slovenski premijer susreli su se u utorak u Zagrebu no nakon tri sata razgovora Hrvatska i Slovenija nisu uspjele približiti stajališta o načinu rješavanja graničnog spora, jer Slovenija i dalje arbitražnu odluku smatra obvezujućom za obje države i ustraje na njezinoj provedbi, što Hrvatska ne želi, ali zato Ljubljani nudi pravni okvir za rješavanje tog pitanja.

Slovenski premijer Miro Cerar na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima rekao je da dvije zemlje nisu približile stajališta o rješavanju graničnog spora. "Jedini put za rješavanje graničnog spora je primjena arbitražne odluke", rekao je Cerar.

Naglasio je kako razumije stajalište premijera Plenkovića da ta odluka za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se s njome ne može složiti. "Slovenija smatra da je odluka obvezujuća za obje države i da se mora implementirati", rekao je.

Hrvatski je premijer naglasio da granica mora biti određena na način da je mogu prihvatiti obje zemlje i oba parlamenta, te stoga smatra da je potrebna neka mjera fleksibilnosti.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju