Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija za medije

OREŠKOVIĆ PREDSTAVIO REFORME Pogledajte što se predlaže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici vlade usvojen je Nacionalni program reformi. Premijer Orešković održao je konferenciju za medije na kojoj je iznio dodatne detalje o reformama.

Nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen Nacionalni program reformi premijer Orešković i ministri Vlade održali su konferenciju za medije na kojoj su iznijeli dodatne detalje o reformama.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Staford, ilustracija (Foto: Getty Images) doznaje Dnevnik Nove TV Ne ide u istražni zatvor: Vlasnik staforda koji je usmrtio 82-godišnju ženu branit će se sa slobode

15:50 - Ministrica rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske, Nada Šikić, pojasnila je kako će nova pravila vezana uz reformu mirovinskog sustava imati vidljive rezultate tek 2019. godine.

'Pravi efekti mirovinske reforme koja počinje vrlo kasno biti će oko 2019. Mi 2017. i 2018. godine očekujmo da će biti povećan broj umirovljenika koji će otići u mirovinu, prvenstveno će to biti oni koji će odlaziti u mirovinu iz straha. Ja ne vidim problem u tome da da svi koji imaju mogućnost mogu ići u redovnu starosnu mirovinu, dakle oni koji su se zaposlili nakon osnovnoškolskog ili srednjoškolskog obrazovanja, a oni koji žele mogu ostati na tržištu rada. Čudimo se ovoj brojci od 67 godina, a ne čudimo se kada mnogi suci primjerice koji sude u važnim presudama, imaju više od 80 godina. Smatram da oni koji su u svoje znanje puno uložili, imaju pravo ostati što duže na tržišt rada.

Penalizacija počinje nakon 2025.

Pogledajte cijeli dokument s reformama koje je predstavio premijer Orešković. 'Penalizacija ide od 2025. godine i ne smatram je prevelikom. Mene je više strah Europske komisije koja će reći da smo bili preblagi. Da će nam reći da moramo ići na doradu i uzeti veći iznos za penalizaciju. Primjerice, dok mi izvajamo 20%, ostale zemlje Europske unije u prosjeku izdvajaju 22 posto, Srbija 26%. Slovenija 23%. Ili možemo izdvajati za mirovinski sustav više ili ostati duže a tržištu rada.

15:45 - Ministar financija, Zdravko Marić predstavio je Program konvergencije Republike Hrvatske u razdoblju od 2016. - 2019.

'Što se tiče makro okvira to je dobrim dijelom nastavak onoga što smo prezentirali uz proračun. Stopa rasta za ovu godinu je 2%. Naša namjera je da se gospodarski rast ubrza. Vrlo važan naglasak treba staviti na fiskalni okvir, potrebno je smanjiti bruto javni dug. Ovim dokumentima pokazujemo da Hrvatska ispunjava sve uvjete koji su pred nju stavili, znate da je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita. Prema ovim projekcijama javni dug bi išao na razinu od 85.9% i postupno smanjivanje na 80%. Svakako tu postoje rizici, deprecijacija, rast implicitne kamatne stope i ostali', rekao je ministar Marić.

15:30 - 'U reformskom paketu stoje jasno definirani rokovi kao i uštede. Planiramo ići u London, možda i New York. Meni je bitno da što prije pokrenemo i da investitori to što prije čuju', rekao je premijer.

Najavio je i odlazak u Bruxelles i sastanke s investitorima kojima će predstaviti paket konkretnih mjera i reformi.

'Da Vlada ne funkcionira mi danas ne bi imali ovaj paket s detaljnim informacijama, rokovima, uštedama - ovo su rezultati. Malo znam na koji način financijaši i investitori razmišljaju i sretan sam kad mogu biti korak ispred njih i prepričati im našu priču. Ako sijedimo ovaj plan ne vidim razlog da rejting pada', smatra Orešković.

'Vidim da mi ljudi vjeruju, gledam rezultate, broj zakon koje smo predložili, 240 zakona, svi dokumenti nisu moji osobni već su rezultat rada Vlade. Ovaj dokument smo zajedno radili i imamo jedan kvalitetan dokument i među nama nema oluje.

Sutra, u petak ćemo poslati ovaj naš paket Europskoj komisiji od koje ćemo dobiti ocjenu, komentar koji će biti prvi indikator da vide naše reforma, kvalitetne reforme koje ćemo uvesti i ispuniti. Neće biti lako, no uvjeren sam da ćemo uspjeti. Bitno je da svi razumiju u kakvoj smo situaciji, da smo svi uključeni u dijalog i da zajedno ispunimo ciljeve.

Energetika je jedno od ključnih područja za Hrvatsku, a LNG na Krku je jedan dio naše strategije koju trebamo ponovno definirati. Do sada sam imao 2 sastanka i uvjeren sam da je ovaj plutajući LNG, našao sam se s ljudima iz Litve koji su rekli da je potrebno što prije, da bi rezultati bili što pozitivniji. Vrijeme je novac. Što prije pokrenemo tu investiciju bit ćemo uspješniji'

15.17 - 'Opet idemo staviti stvar u kontekst. Kad je riječ o porezu na nekretnine, prvo to je za 2018. Također, to će biti porez na nekretnine koji u principu ako imaš jednu kuću, to ćemo vidjeti na koji način to može smijeniti komunalnu naknadu. Ali ako netko ima 3, 4, 5 kuća to je već nešto drugo. To nije danas gotovo. Počet ćemo definirati novi sustav', rekao je o porezu na nekretnine.

Nije htio otkriti koje tvrtke planiraju prodati.

15.15 - U ova tri mjeseca smo formirali vladu, predložili vrlo kvalitetan proračun, a ne samo to, zadnjih dva mjeseca dok se možda činilo što se događa, puno se truda uložilo da se može kvalitetan dokument stvoriti, kaže.

15.09 - 'Na kraju što to sve znači, što će biti rezultat reformi. Ključni indikatori su BDP (plan da bude 2,3% do 2018.), javni dug (do 2018. pad s 86,7 na 82,8) i nezaposlenost da će do 2018. pasti s 16,3 na 13,5 posto', naveo je premijer.

'Znamo što trebamo napraviti i kako ćemo to napraviti. To ne možemo sami. Trebamo podršku partnera, Vlade, socijalnih partnera i javnosti', rekao je Orešković i dodao kako je bitno da javnost razumije situaciju u kojoj smo se danas našli.

'Ovo je ključan trenutak za Hrvatsku, ako nismo spremni preuzeti odgovornost onda će biti teško i neće se moći, a ja sam uvjeren ne samo da ćemo provesti reforme, nego da će sutra biti bolje za sve građane RH', zaključio je.

15.06  - Zadnji sektor je obrazovanje. Tu su tri ključne promjene. Kurikulum trebamo pokrenuti što prije. Pokrenut će se sa 60 pilot projekata.

15.05 - 'Bitno je da jasno posložimo sustav gdje možemo jasno definirati koji su ciljevi', rekao je govoreći o reformi javne uprave. 'Uvjeren sam se da će se kroz ove reforme početi pojavljivati poduzetnički duh u javnoj upravi', kaže.

Dodao je da će se pokrenuti analiza da se vidi što je pravi broj kada se govori o broju općina.

'Reforma pravosuđa, poruke koje ja često čujem od investitora, ako nemamo povjerenje da će pravosuđe srediti stvari na vrijeme, onda tu ima otpora od strane investitora', kaže Orešković.

15.02 - Javna nabava je prekmoplicirana. Ako će nam pružiti otpor za 10,7 milijardi eura to neće biti dobro. To moramo ubrzati', rekao je Orešković.

Najavio je spajanje gruntovnice i katastra u jednu instituciju.

14.58 - 'Drugi cilj je što prije ubrzati rast gospodarstva. Kroz ove reforme mi ćemo uvesti nova radna mjesta, bolje plaće, viši standard su naši ciljevi...', kaže.

'Kada gledamo 4 ključna područja vidite javni dug, gospodarski rast, uprava i pravosuđe i obrazovanje', nabrojao je.

14.53 - 'U 7. mjesecu tri kreditne rejting agencije će opet dati neku novu procjenu za Hrvatsku. Sad sam rekao BDP raste. Financijski indikatori su odlični. Treći faktor je dug, kad ga smanjimo poslat ćemo jednu poruku. Moći ćemo dobiti povoljniji kredit', kaže premijer.

14.51 - Ja sam uvjeren da Hrvatska može biti uspješna. Ova tri mjeseca smo se svi upoznali s mogućnostima. Trebamo odlučiti jesmo li za reforme, ili protiv reformi. Ali bez reformi slika se neće promijeniti. Dosta se pričalo ima li uopće ova vlada reforme. Vidjeli ste da je preko 60 reformi. Tri su ključna broja. Imamo dva glavna cilja, 4 ključna područja i 61 reformsku mjeru, rekao je.

Prvi cilj je slomiti javni dug. Premijer kaže da će ga vlada slomiti ove godine.

14.49 - 'Drugi veliki problem je stopa potencijalnog rasta. Uvijek se gleda kako Hrvatska stoji prema drugima. Kad gledamo ovu sliku od 2009. do 2015. slika ti kaže sve da u principu rast BDP-a, vidimo Hrvatsku u najlošijoj situaciji', rekao je Orešković.

14.45 - 'Prvo ću staviti stvari u kontekst. Prva poruka je jasna, imamo problem', rekao je Orešković na početku konferencije za medije.

'Zapravo imamo nekoliko velikih problema', rekao je zatim. Sadržaj je to premijerove prezentacije.

Vlada je u četvrtak na sjednici prihvatila Nacionalni program reformi, odnosno dokument sa 60 reformskih mjera podijeljenih u četiri glavna područja, koji će do kraja mjeseca uputiti Europskoj komisiji, a premijer Tihomir Orešković ističe da je riječ o 'fer, ali nužnim reformama'.

Šezdeset reformskih mjera Vlada želi provesti u četiri područja - makroekonomska stabilnost i fiskalna održivost, olakšavanje uvjeta poslovanja i bolja investicijska klima, učinkovitost i trasparentnost javnog sektora te bolje obrazovanje za tržište rada.

Premijer Orešković najavio je konferenciju za medije na kojoj će iznijeti više detalja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene