Tehnološki div Ericsson Nikola Tesla u petak je u Osijeku otvorio svoj slavonski razvojno-istraživački centar, a razvojni ured u Osijeku je istog dana otvorila i domaća uzdanica - Rimac automobili.

Galerija


U jednom će se osječkom uredu razvijati najmodernije mobilne tehnologije. Prvih 30 zaposlenika pozdravio je i premijer Andrej Plenković. Za mnoge je ovaj ured Ericssona Nikole Tesle slamka spasa. "Planiram ostati i sigurno je Ericsson doprinio tome", rekao je zaposlenik Kristijan.

Vezani članci Slika nije dostupna Gradonačelnik Osijeka o fantastičnom projektu Ericssona Nikole Tesle: "Dokazujemo da nam je u prvom planu otvaranje novih radnih mjesta'' Mate Rimac (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Rimac otvara razvojni ured u Osijeku

Ovakvih odluka moglo bi biti i više. Jer tehnološki div planira širiti osječki ured. "Planiramo na ovoj lokaciji u konačnici imati značajno veći broj zaposlenika, a dinamika zapošljavanja ovisit će o dostupnosti visokoobrazovanih ICT stručnjaka", rekla je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Sve to velik je vjetar u leđa za Slavoniju, smatra premijer. "To je ključ. Otvara se razvojno-istraživački centar koji će se baviti 5G, dakle, najmodernijim i najsuvremenijim načinima komuniciranja i onim što će otvarati radna mjesta budućnosti", rekao je premijer Plenković.

Otvara ih i domaći adut - Rimac automobili. I njihov razvojni ured u Osijeku počeo je s radom. "Oni se bave ovdje u Osijeku jednim specifičnim područjem i to je razvoj visokonaponskih sustava, znači DCDC pretvarača i punjača za električne automobile. I želimo tu kroz vrlo blisku suradnju s fakultetom izgraditi snažnu ekipu", kazao je Mate Rimac. Pa su zajedno s FERIT-om pokrenuli automobilski smjer. Studenti presretni.

"Dvoje kolega je otišlo na praksu preko ljeta, oni su iznimno zadovoljni, rade s najmodernijim tehnologijama", rekao je student automobilskog računarstva Borna Jelić. A voditelj Rimčeva osječkog ureda, Indijac Rajkumar Rajappan, kojeg već zovu lega Rajko - hvali slavonske inženjere. "Oni imaju jako puno praktičnog znanja, uz onaj teoretski dio. Vole učiti nove stvari i primijenjuju naučeno u poslu", kazao je on.

Četiri stotine studenata, koliko se na FERIT-u upisuje na godinu, teško može u Slavoniji pokriti potražnju za inženjerima. "Vjerujem da ćemo povećanjem naših kapaciteta, prvenstveno prostornih, moći povećati kvote u bliskoj budućnosti", rekao je prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

Jer radna mjesta s dobrom plaćom jedini su put da se stane na kraj masovnom egzodusu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr