Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani bijesni

Gradsko vijeće Splita na tematskoj sjednici o zagađenju kod Sjeverne luke

Ilustracija
Ilustracija Foto: Josko Supic/Cropix
Zbog zagađenja zraka na području Sjeverne luke u Splitu, splitsko Gradsko vijeće zatražilo je u četvrtak na tematskoj sjednici izvješće o poduzetim mjerama na suzbijanju onečišćenja i podatke Državnog inspektorata o tom onečišćenju.

Glasovanju za zaključke prethodila je višesatna rasprava u kojoj je upozoravano na opasnosti po zdravlje stanovništva na području Brda i Neslanovca zbog onečišćenja zraka koje, kako je rečeno, dolazi od odloženog materijal u Sjevernoj luci. Također je istaknuto da zaštita od onečišćenja u Splitu mora biti iznad stranačkih politika.

Mjerenja onečišćenja u dijelu Splita gdje je Sjeverna luka, koja su počela u veljači, pokazivala su prekoračenje dozvoljenog onečišćenja zraka što je izazvalo zabrinutost stanovništva u gradskim kotarevima Brda i Neslanovac koji su više puta javno prosvjedovali upozoravajući da to onečišćenje ugrožava njihovo zdravlje.

Pročitajte i ovo Požar na Čiovu i dalje aktivan - 9 dim došao do korčule FOTO/VIDEO Teška noć pred vatrogascima na Čiovu: "Nadamo se da ćemo izdržati do jutra, a onda opet krećemo punom snagom. Morat ćemo tražiti pomoć s mora"

Pavle Jeličić, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, putem video-veze uključivao se na sjednicu splitskog Gradskog vijeća te je rekao da postoji prekoračenje onečišćenja zraka na području gdje je Sjeverna luka, ali da to ne ugrožava zdravlje stanovništva u tom dijelu Splita.

"Treba poduzimati mjere na sprječavanju onečišćenja, ali za sada onečišćenja ne izazivaju kardiovaskularne i respiratorne zdravstvene poteškoće," rekao je.

Na sjednici je predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet zadužen da od Luke d.d. (Sjeverne luke) zatraži izvješće o poduzetim radnjama nakon postupanja Državnog inspektorata, koje se angažiralo u vezi tog onečišćenja, kao i onim koje planiraju poduzeti u budućnosti.

Postavljanje mjerne postaje

Kako je navedeno u zaključcima, u slučaju nezaustavljanja onečišćenja u gradskim kotarevima Brda i Neslanovac, Gradsko vijeće će razmotriti izmjenu prostorno-planske dokumentacije kao načina sanacije tog područja.

Splitsko Gradsko vijeće Domazeta je također zadužilo da od Državnog inspektorata zatraži sve podatke te da ih dostavi "u potpunosti i bez odgode radi smirivanja ili alarmiranja građana" te mogućnosti donošenja kratkoročnog akcijskog plan za onečišćeno područje.

Pročitajte i ovo Ilustracija pokušao ih spasiti Strašna tragedija na otoku: Susjed pronašao tijela oca (37) i sina (3) kako plutaju u bazenu

Zaključcima se poziva Lučka uprava da naloži koncesionaru u Suverenoj luci postavljanje mjerne postaje za kontinuirano ispitivanje kvalitete i kakvoće zraka, mjerenje ukupne taložne tvari i za mjerenje buke unutra koncesioniranog područja Sjeverne luke.

Ti su zaključci prihvaćeni s 20 glasova podrške, dok je šest vijećnika HDZ-a bilo suzdržano smatrajući da zaključci "ne nude ništa konkretno".

Većinom glasova prihvaćena je i inicijativa vijećnika stranke Centar Igora Skoke po kojoj se gradonačelniku Ivici Puljku predlaže da zatraži od Vlade RH izmjene zakona kako bi ovlasti Državnog inspektorata na području velikih gradova preuzele jedinice lokalne samouprave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene