Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dim došao do korčule

FOTO/VIDEO Teška noć pred vatrogascima na Čiovu: "Nadamo se da ćemo izdržati do jutra, a onda opet krećemo punom snagom. Morat ćemo tražiti pomoć s mora"

Aktualno Galerija Požar na Čiovu - 3 Požar na Čiovu - 3 Foto: Vatrogasci 193, Facebook Požar na Čiovu - 2 Požar na Čiovu - 2 Foto: Vatrogasci 193, Facebook Požar na Čiovu - 1 Požar na Čiovu - 1 Foto: Vatrogasci 193, Facebook Požar na Čiovu - 4 Požar na Čiovu - 4 Foto: Čitatelj +31 Izbio požar na Čiovu - 2 Galerija 1/36 >>
Izbio je požar na Čiovu. Gori od 15:30. Na terenu će cijelu noć biti 140 vatrogasaca.

 

  • gori na Čiovu

  • požar je izbio nešto prije 15:30

  • vatrogascima je u gašenju pomagalo šest zrakoplova

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

23:49 Teška noć pred vatrogascima na Čiovu. Veliki požar i dalje je aktivan, no fronta se smanjuje. 140 vatrogasaca s 41 vozilom na gašenju će ostati cijelu noć, a zračne snage stići će im u pomoć čim svane. Vatra se još pojavljuje na različitim mjestima, ali se odmah i sanira. Problem predstavljaju dijelovi na kojima je teren nepristupačan. Očekuje se smanjenje vjetra, a tamošnji vatrogasci naglasili su kako im je prioritet da ljudski životi ne budu ugroženi.

"Kuće nisu ugrožene. To je nepristupačan teren, pratimo ga; vatrogasci su na terenu, nadamo se da ćemo izdržati do jutra, a onda opet krećemo punom snagom. Gori nekih 500 metara dužnih. To je aktivno, i drugi dijelovi se pale, ali vatrogasci su tu na terenu. Vjetar nam ide na ruku iako na vrhu drži tramontana. Ujutro čekamo buru, ali tu smo. Vidjet ćemo ujutro, dolaze i zračne snage.

Nastojat ćemo ići brodovima ako bude potrebe jer od vrha gdje su vozila ima više od kilometra do dolje. Morat ćemo tražiti pomoć s mora, imamo već spremne brodove i ljude", rekao je Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik.

 

Požar je izazvao priličnu zabrinutost među mještanima.

"Dok nisu došli vatrogasci mi smo našli čovika koji je biža, on dosad nije zna jel mu kuća ostala čitava ili nije. Mi ovakav požar nismo još doživjeli u Žednome i ovo je bilo prestrašno. Meni osobno je izgorjelo 70 komada maslina", rekla je Maja.

"Došli smo pomoći, malo puniti vodu, otvarati i zatvarati ventile. Strašno je izgledalo, kako će izgledati kad vidiš da ti gori tvoja zemlja. Ne daj bože da toga bude više", rekao je Željko.

"Izgledalo je kao da vulkan izbija, ništa drugo. Užasno, katastrofa", dodao je Marko.

Razmjere požara na Čiovu osjetili su i vidjeli i stanovnici i turisti na hrvatskim otocima. Dim je bio toliko gust da se u jednom trenutku nadvio nad Brač, od Supetra pa do Bola. Došao je i do Hvara, a vjetar je gust dim nosio čak i do Korčule.

21:19 Požar na otoku Čiovu i dalje je aktivan te će ga cijelu noć gasiti 145 vatrogasaca s 40 vatrogasnih vozila, izvijestili su u četvrtak na večer iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu. Veliki problem vatrogascima predstavlja nepristupačan teren s južne strane gdje vatra i večeras plamti. Na sjevernoj strani, gdje je teren pristupačniji, dio požara vatrogasci su lokalizirali, ali ga nisu ugasili, rekli su vatrogasci. Gusti dim s požarišta na Čiovu večeras se proširio na južne dijelove Split gdje se osjeća miris paljevine.

 

 

20:39 "Vatrogasci su okružili požar, kontroliraju ga i usmjeravaju dalje od kuća, dalje od sjevera. Požar je prijetio kućama, ali je riješen, prebačen je prema jugu otoka i na čelu požarišta sada razvlačimo vatrogasne cijevi i očekujemo da se taj požar stavi pod kontrolu vatrogasaca, da nam pređe na sjevernu stranu. Zamolio bih sve građane da se ne približavaju požarištu i da ne dižu dronove", izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za Radio Dalmaciju. 

20:34 Veliko požarište na otoku Čiovu obišli su župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice te potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader. "Dobra je vijest da kuće trenutno nisu ugrožene i da vremenske prilike idu na ruku vatrogascima", rekao je navodeći da je obilni, gusti dim s požarišta uplašio ljude. Gori na području Općine Okrug, ali i na području Grada Splita, jer je dio Čiova teritorijalni dio Splita, precizirao je Boban.

20:30 Zapovjednik vatrogasne operativne zone Trogir Marin Buble otkrio je kakvo je stanje na terenu.  Za Dnevnik Nove TV rekao je da je na terenu oko 150 vatrogasaca s 40 vozila.

19:28 "Na terenu je 150 vatrogasaca sa 55 vozila, a zračne snage ostaju na požarištu dok će im uvjeti rada to omogućavati.
Požar je zahvatio veće područje čije gašenje otežava vjetar, ali objekti nisu ugroženi", priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica. 

19:14 Dim s Čiova došao je do Korčule, javlja Mario Jurič, reporter Dnevnika Nove TV. 

19:05 "Kanaderi nadlijeću, pomažu, ali čini se da nema pomoći. Jak je vjetar i koliko god pomažu, gura na sve strane", rekao je Lucijano za Dnevnik Nove TV. "Grozno, ja sam sa obitelji, svi smo u grču i u strahu", rekla je Vanda za Dnevnik Nove TV.

19:03 Požarište nadlijeće šest zrakoplova, u dolasku je još jedan, javlja Dnevnik Nove TV.  Zasad nema ugroženih kuća, ali se situacija s obzirom na jak vjetar može promijeniti u minuti.

18:36 "Vatru i dalje gasimo, požar još uvijek nije lokaliziran", rekli su nam u DVD Trogir. Iznad otoka je još uvijek crni dim. 

18:17 Požar na Čiovu vidljiv je i iz Splita od kuda je krenula velika cisterna za gašenje požara. 

18:09 Pojačanje je stiglo vatrogascima koji gase vatru na Čiovu gdje su angažirane sve trenutačno raspoložive vatrogasne snage od Trogira do Omiša a iz zraka pomažu tri kanadera i tri air traktora, izvijestili su vatrogasci u četvrtak popodne."Vatrogasci su uspjeli usporiti širenje vatrene stihije, ali ona i dalje napreduje," rekli su u DVD-u Slatina na Čiovu.

17:00 Hrvatska vatrogasna zajednica poslala je priopćenje. "U gašenju požara sudjeluju vatrogasne snage sa operativnog područja Kaštela i Trogir, Intervencijska vatrogasna postrojba Split te tri protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 i tri protupožarna zrakoplova AT 802 FireBoss.

"U gašenju trenutno sudjeluje 150 vatrogasaca sa 30 vozila te 6 protupožarnih zrakoplova. Jak vjetar otežava gašenje, ali u ovome trenutku objekti nisu ugroženi", rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

16:20 "Čudi me da se vatra širi prema sjeveru, iako vjetar nosi dim prema jugu. Gori suho žbunje i trava. Pojavio se kanader", rekao nam je drugi čitatelj.

"Ovdje se ne osjeti dim, jer za sada ne dolazi na našu stranu", rekao nam je čitatelj iz Okruga Gornjeg.

16:00 "Izbio je požar otvorenog prostora na području Čiovo - Okrug Gornji Uvala Mavarštica.

U gašenju sudjeluju vatrogasne snage s kaštelanskog i trogirskog područja, pripadnici Intervencijske vatrogasne potrojbe Split te su upućena i dva Canadaira", priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

15:50 Nešto prije 15.30 izbio je požar na Čiovu, na području Okruga Gornjeg, potvrđeno nam je iz JVP Trogir. Gori šuma i nisko raslinje. Na terenu su vatrogasci s trogirskog i kaštelanskog operativnog područja. "Puše sjeverozapadnjak, moglo bi biti gadno", rekao nam je čitatelj koji se nalazi nedaleko požara.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene