Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širi se smrad

Dvije hrvatske plaže nisu preporučljive za kupanje, stanovnici ogorčeni: "Ono što osjećam je prestrašno"

Aktualno Galerija Zagađenje mora u Kostreni, ilustracija - 3 Zagađenje mora u Kostreni, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje mora u Kostreni, ilustracija - 2 Zagađenje mora u Kostreni, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje mora u Kostreni, ilustracija - 1 Zagađenje mora u Kostreni, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje mora u Kostreni, ilustracija - 4 Zagađenje mora u Kostreni, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Zagađenje mora u Kostreni, ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Općina Kostrena i Ina već mjesecima nikako na zelenu granu. Istjecanje ugljikovodika iz rafinerije se ne zaustavlja, kupanje na plažama do postrojenja se ne preporučuje. Mještani strpljenja više nemaju. Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga uživo se javila iz Kostrene.

More ispod Inine rafinerije u Kostreni puno je nafte. Većina je unutar zašitnih brana, ali od neugodnog mirisa zašite nema.

"Ljuti smo jer se ne možemo kupati“, kazao je Loris.

"Na more nema šanse, a da vam ne kažem da me svako jutro probudi smrad. Kažu da je opasniji onaj smrad koji ne osjećam, ali ja vas uvjeravam da ovo što osjećam je prestrašno“, opisala je Jadranka.

Iz Ine izražavaju žaljenje. Traže, kažu, trajno rješenje problema. "Tako smo započeli sa bušenjem bušotina te nabavkom nove opreme za crpljenje uglijkovodika kako bismo uopće spriječili dotok uglikovodika u more.

U tijeku je i tender za izradu baze geoinformacijskog sustava kao i geofizičko istraživanje. Radimo i dalje na sanaciji kanalizacije te sanaciji spremničkog sustava“, rekla je direktorica sigurnosti okoliša u Ini Una Radulović Zekić.

Onečišćenje mjesecima ne prestaje.

"Mi smo izričito nezadovoljni, jako smo nezadovoljni i vidjet ćemo. Poduzeli smo već prijave prema nadležnim institucijama, nadam se da će te nadležne institucije nešto i poduzeti po tom pitanju“, rekao je pročelnik općine Kostrena Dario Modrić.

Jer ispitivanja mora pokazuju - na dvije plaže uz rafineriju - Podkvarovo i Klančić more se ne preporučuje za kupanje.

"Aromatski ugljikovodici benzen, telen, etilbenzen i ksilen koju su inače dosta opasni spojevi, toksični. Mogu nepovoljno djelovati kako na kožni sustav, na gastrointestibnalni suistav ili pak inhalacijski sustav“, pojasnila je voditeljica laboratorija za vode NZJZ PGŽ Vanda Piškor.

Ostale plaže u Općini su izvrsne kakvoće. Kostrena je na 10-ak kilometara od Rijeke i na prigradskoj autobusnoj liniji - privlači i Riječane i turiste.

"Čisto je, stvarno je lijepo i predivno, ništa se ne vidi, sve je uredu“, rekla je turistica Azra, sličan odgovor imala je i Maja "ništa primijetili, sve je ok, uživamo u produženom vikendu“.

Ugostiteljima posao ne pati "jer je onečišćenje lokalizirano na dvije male plaže neposredno uz izvor onečišćenja“, rekao je ugostitelj Nikola Eterović. "Mi radimo jednako kako i uvijek. Kupača ima, ljudi se ne žale“, zaključio je.

Proširena ispitivanja kakvoće mora u Kostreni se nastavljaju - jednom tjedno.

Inspektori na terenu

Uživo iz Kostrene javila se reporterka Katarina Jusić Mezga.

"Iz Državnog inspektorata vrlo su šturi s informacijama. Potvrđuju tek kako su njihovi inspektori na terenu, provode izvide, a tek nakon toga donijet će se možebitne mjere koje se trebaju poduzeti.

Što se tiče stanovnika, ogorčeni su. Kažu da su naučili živjeti s rafinerijom, ali ovo sada je trajno i mora se zaustaviti. Svjesni su kako se ništa neće dogoditi preko noći, da će to biti dugotrajan proces - ali kažu 'neka se već napokon krene sa sanacijom'.

Kupanje se ne preporuča na dvije plače u bazenu tik uz rafineriju, a iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kažu da ako se netko odluči okupati - obavezno nakon kupanja tuširanje i preporuka je pronaći neku drugu plažu za uživanje jer još uvijek je na snazi preporuka. Tako će i ostati do novog ispitivanja kakvoće mora", kazala je reporterka.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene