Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Već 27 godina 1. prosinca rezerviran je za obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a.


Kada dođete u prostorije Centra za zdravlje i edukaciju mladih CheckPoint s namjerom da se testirate na HIV dobit ćete svoju šifru. Ne morate davati svoje ime, prezime, dokumente ili donositi uputnicu jer testiranje je anonimno. Osim osobe koja će s vama vršiti savjetovanje, odnosno testiranje, samo ćete vi biti upoznati s rezultatom.

Vezani članci Slika nije dostupna Je li ovo lijek? Još dva muškarca oslobođena virusa HIV! Slika nije dostupna Spoj zabave i edukacije: UNESCO napravio igricu o AIDS-u

U svijetu je prošle godine s HIV infekcijom živjelo 37 milijuna ljudi, a među njima bilo je dva milijuna novih slučajeva.

Prvi slučaj zaraze HIV-om u Hrvatskoj je zabilježen prije 30 godina. Od tada pa do sredine listopada 2015. prijavljeno je nešto manje od 1300 dijagnosticiranih HIV infekcija. Od 1985. do danas umrlo je 220 oboljelih. U Hrvatskoj je trenutno oko 1000 zaraženih osoba, a svake godine bilježi se oko 90 novih slučajeva.

Svjetski dan AIDS-a: Uz Vaše znanje – bolesti je manje

Već 27 godina 1. prosinca obilježava se Svjetski dan AIDS-a. Diljem svijeta i Europe nastoji se brojnim aktivnostima promovirati odgovornost prema vlastitom zdravlju. Za vrijeme aktivnosti koje provodi i Udruga HUHIV poveća se odaziv osoba na testiranje.

Od otvaranja u 5. mjesecu 2013. do kraja 2014. godine u CheckPoint Zagreb na testiranje je došlo 2779 osoba. Prosječna dob korisnika izražena medijanom je 29, a to, kako nam je objasnila glasnogovornica Udruge HUHIV Maja Erceg, znači da je polovina testiranih imala manje od 29 godina u trenutnu korištenja usluga Centra u koji, unatoč povećanom odazivu za vrijeme ciljanih kampanja, osobe kontinuirano dolaze na testiranje tijekom cijele godine.

A najčešći razlog njihovog dolaska je nezaštićeni spolni odnos. Na već spomenutom uzorku od 2779 osoba njih 76,3 posto na testiranje je došlo zbog navedenog razloga. Znatiželja je bila razlog kod 14,8 posto osoba, a promiskuitetno ponašanje seksualnog partnera kod njih 14,6 posto.

U Hrvatskoj je i dale prisutna stigma i diskriminacija osoba koje žive s HIV-om, kaže Erceg. Među ljudima koji su dobro upoznati s tematikom i načinom prijenosa HIV-a to nije slučaj, međutim, kaže Erceg, u općoj populaciji to i dalje predstavlja veliki problem.

'Osobe često nemaju podršku ni bliskih osoba iz svoje okoline i nerijetko se događa da se ne osjećaju sigurno reći ni svojim članovima obitelji i bliskim prijateljima zbog straha od njihove reakcije i mogućnosti odbacivanja. Također se boje gubitka ili nemogućnosti nalaženja posla, a diskriminacija se događa i u samom zdravstvenom sustavu, npr. osobe koje žive s HIV-om nakon što otkriju svoj status dugo ne mogu naći stomatologa koji ih želi primiti iako uz korištenje standardnih mjera zaštite nema opasnosti za zdravstvenog djelatnika', objašnjava mag. psih. Maja Erceg.

Zato nije loše još jednom ponoviti kako se ne prenosi HIV, jer najčešće pogreške, odnosno zablude kada se govori o HIV-u i AIDS-u uglavnom su vezane uz način prenošenja.

HIV se NE prenosi: uobičajenim kontaktima kožom - rukovanjem, grljenjem, kontaktom s različitim predmetima, korištenjem javnih zahoda, bazena, tuševa, sauna, kašljanjem, kihanjem, kontaktom kože sa suzama ili slinom, ljubljenjem, ogrebotinama i ugrizima domaćih životinja, liječenjem u bolnicama, ambulantama i kod stomatologa (ako se primjenjuju uobičajene higijenske mjere)...

Što je HIV, a što AIDS

HIV se prenosi s čovjeka na čovjeka, najčešće putem nezaštićenog spolnog odnosa kada dođe do oštećenja sluznice i izravnog kontakta s krvlju ili spolnim tekućinama zaražene osobe.

'Još jedna od većih zabluda je da ljudi ne razlikuju što je HIV, a što AIDS te smatraju da je to nužno smrtonosna bolest', objašnjava Erceg i nastavlja:

'HIV je virus koji spada u spolno i krvlju prenosive infekcije te napada imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu kroničnu bolest, koja najčešće nema simptoma dugi niz godina. Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a. AIDS je krajnji stadiji HIV infekcije koji nastaje uslijed uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta. Stoga je važno da dijagnoza bude što ranije postavljena kako bi se osoba uključila u skrb i počela koristiti terapiju te kako bi se spriječilo nesvjesno širenje infekcije', rekla nam je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook