Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afrička svinjska kuga

Stanje je vrlo ozbiljno: "Mesa će biti, samo je pitanje po kojoj cijeni"

Afrička svinjska kuga - 3
Afrička svinjska kuga - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Pojava afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatskoj ozbiljan je problem te je potrebno strogo poštovati propisane mjere, kažu uzgajivači, koji i bez ASK-a imaju dovoljno teškoća.

"Pojava ASK-a vrlo je ozbiljna i opasna", kaže predsjednik Udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac, "jer Hrvatska ima više od 22 tisuće gospodarstava koje ulaze u kategoriju 1, a to je ona kod koje su sigurnosne mjere protiv zaraze najslabije." 

To su najčešće mali proizvođači koji svinje uzgajaju za vlastite potrebe ili prodaju "na sitno", objasnio je Kuterovac u izjavi za Hinu.

Ističe da borba protiv širenja zaraze počiva na biosigurnosnim mjerama koje je znatno lakše provesti u organiziranom uzgoju kod većih uzgajivača sa zatvorenim uzgojnim sustavima, čije svinje ne izlaze u prirodu i otvorene prostore.

Pročitajte i ovo Nesreća na autocesti kod Maribora Strava kod Maribora VIDEO Nesreća koja ledi krv u žilama! Kamion se zabio u kolonu, gorio cijeli tunel: "Nismo znali koliko ljudi tražimo"

Upozorava da do proboja biosigurnosnih bolesti može doći i kod većih proizvođača, ali su oni ipak zaštićeniji nego mali.

Mogući problemi za veći organizirani uzgoj su onemogućavanje transporta nazimica s farme na farmu te prasadi u tovilišta, a moguće su i poteškoće s izvozom živih svinja i prerađevina zbog eventualnih mjera koje bi mogle uvesti zemlje uvoznice, kaže on.

Što se tiče mogućih problema u opskrbi tržišta svinjetinom, Kuterovac kaže da i tako uvozimo više od 50 posto potrebnog svinjskog mesa.

Pročitajte i ovo Ilustracija velike migracije Rekordno useljavanje u Njemačku: Pogledajte koliko je Hrvata otišlo u obećanu zemlju

"Tržište je većinom uvozno i svinjskog mesa će biti, samo je pitanje po kojoj cijeni, a moguće je da će ona rasti", kaže.

Mirko Kolić iz Poljoprivredne zadruge Slavonski svinjogojac poziva na odlučne mjere u borbi protiv ASK-a i sprečavanje kontakta zaraženih ili sumnjivih divljih i domaćih svinja sa zatvorenim proizvodnim sustavima.

"Bitno je držati se procedura i mjera. Ekonomskih šteta sigurno će biti, no najvažnije je da nema opasnosti za zdravlje ljudi", kaže Kolić.

Pročitajte i ovo Vatrogasci otvorili auto u kojem je ostala zaključana beba - 4 sretno je završilo Dramatično jutro u Splitu: Mama zaključala bebu u autu, intervenirali vatrogasci

Krešimir Kuterovac pak upozorava da je ASK nova nevolja za hrvatske svinjogojce koji se i tako bore s nesređenim tržištem i nelojalnom uvoznom konkurencijom.

"Svinjogojstvo je u silaznoj putanji, a situacija je katastrofalna", pojašnjava Kuterovac.

Iznosi da je broj nazimica prošle u odnosu na 2021. godinu pao za 34,7 posto, a da je broj krmača zadnjih pet godina pao za 35 posto.

Afrička svinjska kuga - 3 Afrička svinjska kuga - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Uvoz prasadi za tov je prema njegovim riječima lani u odnosu na prethodnu godinu povećan za 16,5 posto, a u istom razdoblju za 7,3 posto pao je broj svinja na liniji klanja, dok je uvoz svinjetine povećan za devet posto pri čemu je vrijednost uvezenog svinjskog mesa lani bila 250 milijuna eura.

"Ni deset godina nakon ulaska u EU nismo sredili tržište, a imamo iste zakone kao drugdje u EU-u", kaže Kuterovac i dodaje da na uređenom tržištu ne bilo moguće uvoziti svinjetinu po cijenama koje su tako niske da im domaći proizvođači ne mogu konkurirati, pri čemu se uvoze uglavnom tržni viškovi.

"U Hrvatsku ne bi smio biti uvezen ni jedan komad mesa koji je ispod cijene koju ima u domicilnoj zemlji", smatra Kuterovac.

"Prema EU-ovim pravilima ne smije se konkurirati po netržišnim uvjetima, a to se događa", dodaje i kaže da dugoročno zbog takvog stanja propadaju proizvođači i prerađivači.

ASK prvi puta potvrđen u Hrvatskoj 

Afrička svinjska kuga (ASK) potvrđena je u dva uzgojna objekta na području Posavskih Podgajaca, na kojima će danas početi i eutanazija 40-ak svinja, a sumnja postoji i za još desetak objekata na području Vukovarsko-srijemske županije, izjavio je u utorak državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić. To je prvi puta da je afrička svinjska kuga potvrđena u Hrvatskoj.

Pavić je podsjetio da je, nakon postavljene sumnje u petak za Posavske Podgajce, jučer u dva objekta u tom mjestu potvrđena afrička svinjska kuga, a jučer su postavljene i nove sumnje (za jedan objekt s područja Gunje i jedan s područja Rajevog Sela).

"Jučer popodne i jutros postavljene su sumnje na ASK na još nekoliko gospodarstava. Dakle, ukupno 10-ak sumnji, uz ova dva potvrđena slučaja", rekao je Pavić u izjavi novinarima o prvoj pojavi afričke svinjske kuge u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Tijekom suđenja Osuđen na smrt VIDEO Monstrum koji je silovao i ubio djevojčicu i dadilju tijekom suđenja nokautirao odvjetnika: Režao na suca i pokazivao što je napisao na zubima

Izvijestio je da je od same uspostave sumnje u ASK u petak veterinarska inspekcija na terenu te su dva gospodarstva u Posavskim Podgajcima pod nadzorom.

Potvrdom rezultata propisane su i žurne mjere - strogo je zabranjeno bilo kakvog premještanje životinja, ulaz novih, izlaz, klanje, prodaja, provodi se dezinfekcija objekata i sl.

S eutanazijom, a riječ je o 40-ak svinja koje su zatečene u trenutku sumnje na gospodarstvu, će se započeti danas, izjavio je Pavić. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, ali se vrlo brzo širi bez obzira na granice, te ima ozbiljne socioekonomske i javnozdravstvene posljedice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene