Obavijesti Video Pretražite Navigacija
velike migracije

Rekordno useljavanje u Njemačku: Pogledajte koliko je Hrvata otišlo u obećanu zemlju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Njemačka je prošle godine zabilježila najveći poslijeratni priljev stanovništva, pri čemu se kod najvećeg broja useljenika radi o izbjeglicama iz Ukrajine, objavio je Državni statistički ured u Wiesbadenu u utorak.

"2022. se u Njemačku uselilo 1.462.000 ljudi više nego što se iselilo, pri čemu najveći broj, oko 1,1 milijun, otpada na državljane Ukrajine", stoji u priopćenju Državnog statističkog ureda.

Osjetni porast useljavanja bilježi se iznova iz Sirije (68.000), Afganistana (55.000) te Turske (49.000).

Pročitajte i ovo Marko Krička Nakon odbijenice Možemo! S kime će sad SDP pred Plenkovića? ''Mi smo odluku primili i poštujemo je.'' Viktor Gotovac: "Ne likujem, jer danas svjedočimo kraju jedne od dviju velikih hrvatskih stranaka"

Istodobno je usporeno useljavanje iz zemalja Europske unije. Najveći broj stranaca iz Europske unije 2022. je stigao iz Rumunjske (35.000), Poljske (18.000) te Bugarske (13.000).

Iz Hrvatske se u Njemačku prošle godine doselilo 21.726 stranaca, ali se istodobno iz Njemačke u Hrvatsku iselilo 19.583 osoba koje nemaju njemačko državljanstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najopasnija u povijesti VIDEO Virus prvi put u Hrvatskoj: Sve informacije o bolesti koja ubija i do 100 posto zaraženih životinja

Ako se u obzir uzme i migracija između Njemačke i Hrvatske i osoba s njemačkim državljanstvom, u usporedbi s prethodnom godinom saldo useljavanja iz Hrvatske u Njemačku iznosi 1393 osobe.

Najnovije statistike pokazuju i pojačane migracije unutar same Njemačke.

Najveći priljev stanovnika zabilježen je u saveznoj pokrajini Brandenburg, u koju se iz Berlina (koji je okružen Brandenburgom) iselilo 14.000 osoba, što se povezuje sa sve višim cijenama stanovanja u Berlinu.

Kad je iseljavanje u inozemstvo u pitanju, njemački državljani najčešće biraju Švicarsku, Austriju i SAD.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene