Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzo se širi

Vrsta kuge stigla do Hrvatske, prenose je komarci, muhe, ali i - gume: "Štete su ogromne"

Aktualno Galerija Afrička svinjska kuga - 3 Afrička svinjska kuga - 3 Foto: DNEVNIK.hr Afrička svinjska kuga - 4 Afrička svinjska kuga - 4 Foto: DNEVNIK.hr Afrička svinjska kuga - 2 Afrička svinjska kuga - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Afrička svinjska kuga - 1 Galerija 1/4 >>
Afrička svinjska kuga stigla je i do granica Hrvatske. Brzo se širi i vrlo je zarazna. Nije opasna za čovjeka, ali jest za ekonomiju.

Ni dosad Zvonko Božić nije previše puštao svinje van, ali od subote kreće - kućni pritvor. "Znam da ću ih čuvati, njihovo zdravlje i znam da neće biti problema s boleštinom. Do 12. mjeseca ne idu van", kazao je Božić.

Afrička svinjska kuga nikada nije bila ovako blizu. Ima je u nizu europskih država, a iz Srbije je došla sve do granice s Hrvatskom.

Nije opasna za čovjeka ili druge životinje, ali ekstremno se brzo širi.

"Higijena, čišćenje, pranje, dezinfekcija, provedba svih tih mjera svakodnevno. Neizlaženje s farme u odjeći u kojoj ste boravili na farmi, tako i ne odlaziti na neke druge farme, opet ulaziti u svoj prostor gdje imate svoje svinje", upozorava Žaklin Acinger Rogić iz Ministarstva poljoprivrede.

Neobično ponašanje, znakovi bolesti, pobačaji, pronalazak mrtve svinje - sve odmah treba prijaviti veterinaru ili ministarstvu. Na oprezu su i lovci. Bolest šire i divlje svinje, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Pročitajte i ovo Rostov na Donu - 2 Iz minute u minutu VIDEO Otkriveni detalji dogovora Kremlja i Prigožina: Vagnerovci odustali od pobune, poznato što im je obećano

"Mora biti neposredan kontakt, mogu prenijeti muhe, komarci, ali vremenski uvjeti ne utječu. Može se prenijeti na gumama, cipelama, mora biti kontakt da bi se kuga proširila", istaknuo je lovac Ivica Budor.

Pročitajte i ovo Nestala Gracijela Višnjić Javite policiji Jeste li je vidjeli? Na području Šibenika nestala 72-godišnja Gracijela Višnjić

Svaka oboljela svinja će uginuti, a usmrtiti se moraju baš sve svinje sa zaražene farme.

"Ekonomske štete su zaista ogromne, da ne govorimo o indirektnim štetama da farmeri ne mogu plasirati niti žive svinje s ograničenog područja niti meso", navela je Racinger Rogić.
Moguće su i trgovinske zabrane - ponekad i višegodišnje! 

Više o afričkoj svinjskoj kugi pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene