Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obilježena je 23. obljetnica ubojstva hrvatskih ranjenika i civila odvedenih 19. studenoga 1991., nakon sloma obrane grada iz vukovarske Ratne bolnice, te ubijenih 20. studenoga na Ovčari.


Komemorativnim programom u organizaciji vukovarske Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te polaganjem vijenaca i paljenjem svjeća podno Spomen obilježja kod masovne grobnice na Ovčari, u četvrtak je obilježena 23. obljetnica ubojstva hrvatskih ranjenika i civila odvedenih 19. studenoga 1991., nakon sloma obrane grada iz vukovarske Ratne bolnice, te ubijenih 20. studenoga na Ovčari.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović odao počast žrtvi Vukovara na Ovčari - 2 Predsjednik Zoran Milanović počast žrtvi Vukovara odao je na Ovčari, nije davao izjave Andrija Jerak razgovara sa Svjetlanom Dželalijom Kovačić - 4 Nikad manje ljudi u Vukovaru uoči Dana sjećanja: "Svi oni koji dođu trebaju hodajući tih 5,5 kilometara razmišljati o poginulima"

Nakon sloma obrane i ulaska bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba u vukovarsku Ratnu bolnicu, odvedeno je najmanje 263 ranjenika, civila i medicinskog osoblja.

Velikosrpski agresori su ih odveli nekoliko kilometara iz grada na svinjogojsku farmu na Ovčaru, gdje su, na lokaciji gdje su inače zakapane životinjske lešine, pogubili 200 branitelja i civila i pobacali ih u masovnu grobnicu. Najmlađa žrtva na Ovčari je bio 16-godišnji Igor Kačić, najstarija 77-godišnji muškarac, a među ubijenima je bila i trudnica Ružica Markobašić, francuski ratni dobrovoljac Jean-Michel Nicolier te novinar Siniša Glavašević.

'Tukli su nas bez povoda, a iz logora sam izašao s 43 kile'

Posmrtni ostatci 200 žrtava ekshumirani su 1996. godine, a za ostalim odvedenim osobama još se traga.

Vukovarki Mariji Raguž, čiji je suprug jedna od 200 žrtava ekshumiranih na Ovčari, svaki dan, kako kaže, prolazi u mislima na ubijenog supruga.

'Tužna su mi sva događanja bez njega. Rađa nam se unučad, a njega nema. To je sve ono gdje on fali', kaže vidno potresena ta Vukovarka prisjećajući se supruga koji je na Ovčaru odveden dok je kao ranjenik ležao u vukovarskoj bolnici.

Tijekom komemorativnog programa 'Ovčara - bol koja se nikada ne zaboravlja', upriličenog na mjestu masovne grobnice, pročitana su imena svih 200 žrtava s Ovčare za koje je molio gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara fra Ivica Jagodić.

Vijence su podno Spomen-obilježja nedaleko masovne grobnice položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva među kojima i Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Vukovar, Grada Vukovara i braniteljskih udruga, Vukovarsko-srijemske županije, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Vukovara, Splitsko-dalmatinske županije i Cetinske krajine, Udruge civilnih žrtava rata Zadar i mještani stradalničke Škabrnje, koji su do Ovčare došli u mimohodu od Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata i druga.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježen u EP-u

Misu zadušnicu za žrtve Ovčare služit će večeras u vukovarskoj Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika, župnik iz Tovarnika, velečasni Stjepan Vukovac.

Tijekom prijepodneva Vukovarci su odali počast i žrtavama ubijenim u zarobljeničkom logoru u Veleprometu, a večeras će se prisjetiti i ratnog novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, u spomen na kojega će u Gradskoj knjižnici biti održani X. novinarsko-književnički susret 'Grad-to ste vi'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook