Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne statistike

CRVENO SVJETLO ODAVNO JE UPALJENO 'Napravili smo velik iskorak, ali smo zastali'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom povratka u školu - treba podsjetiti i na dodatni oprez na cestama.

Nažalost, prometne statistike sve su crnje. U ljetnim mjesecima gotovo da nije prošao dan, bez poginulih na hrvatskim prometnicama. Samo u kolovozu život su izgubile 42 osobe.

Na cestama je odavno upaljeno crveno svjetlo. Broj smrtno stradalih je zastrašujući.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Dvojica muškaraca poginula u slijetanju quadom u rijeku Bednju - 3 Tragedija Varaždinske Toplice nakon pogibije bratića zavijene u crno: "Alen je iza sebe ostavio zaručnicu, a Goran je živio s majkom"

Samo je kolovoz odnio 42 života. To je rezultat, kaže struka, sustavne nebrige o sigurnosti prometa.

'Nedovoljno vodimo brigu o sigurnosti prometa, od svih parametara, od projektiranja, osobito saniranja opasnih mjesta, tu smo napravili veliki iskorak, ali smo zastali na tome', objašnjava prometni stručnjak Ivan Dadić.

I dok nam europske brojke poginulih izgledaju kilometrima daleko profesor Dadić objašnjava da je kod nas uvijek na listi krivaca prvi vozač, a tek onda uvjeti na cesti.

'Objektivno su za jednu trećinu krivi neposredni sudionici u prometu, vozači, pješaci, za jednu trećinu su kriva vozila za jednu trećinu cesta', kaže Dadić.

Živote na prometnicama, posebno u ljetnim mjesecima, gotovo svakodnevno gube i motocilisti.

'Situacija s poginulima u prometu je zastrašujuća, jednostavno uz sve moguće preventivne mjere da smanjimo broj stradalih, posebno motociklista broj i dalje nenormalno raste', kaže Željko Marinović, Karavana za život.

A on bi prema nekim procjenama mogao oboriti rekord. Brzina je većinom glavni krivac stradavanja, no jedan od problema je i nenošenje zaštitne opreme.

'Zaštita je jako bitna, ona je najbitniji faktor u cijeloj priči, zaštitna oprema za motocikliste uvelike smanjuje teške tjelesne ozljede', kaže Marinović.

Ozljede, bez obzira jeste na motoru ili u automobilu, možete izbjeći otpuštanjem gasa i povećanim oprezom.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene