Povodom povratka u školu - treba podsjetiti i na dodatni oprez na cestama.


Nažalost, prometne statistike sve su crnje. U ljetnim mjesecima gotovo da nije prošao dan, bez poginulih na hrvatskim prometnicama. Samo u kolovozu život su izgubile 42 osobe.

Na cestama je odavno upaljeno crveno svjetlo. Broj smrtno stradalih je zastrašujući.

Samo je kolovoz odnio 42 života. To je rezultat, kaže struka, sustavne nebrige o sigurnosti prometa.

'Nedovoljno vodimo brigu o sigurnosti prometa, od svih parametara, od projektiranja, osobito saniranja opasnih mjesta, tu smo napravili veliki iskorak, ali smo zastali na tome', objašnjava prometni stručnjak Ivan Dadić.

I dok nam europske brojke poginulih izgledaju kilometrima daleko profesor Dadić objašnjava da je kod nas uvijek na listi krivaca prvi vozač, a tek onda uvjeti na cesti.

'Objektivno su za jednu trećinu krivi neposredni sudionici u prometu, vozači, pješaci, za jednu trećinu su kriva vozila za jednu trećinu cesta', kaže Dadić.

Živote na prometnicama, posebno u ljetnim mjesecima, gotovo svakodnevno gube i motocilisti.

'Situacija s poginulima u prometu je zastrašujuća, jednostavno uz sve moguće preventivne mjere da smanjimo broj stradalih, posebno motociklista broj i dalje nenormalno raste', kaže Željko Marinović, Karavana za život.

A on bi prema nekim procjenama mogao oboriti rekord. Brzina je većinom glavni krivac stradavanja, no jedan od problema je i nenošenje zaštitne opreme.

'Zaštita je jako bitna, ona je najbitniji faktor u cijeloj priči, zaštitna oprema za motocikliste uvelike smanjuje teške tjelesne ozljede', kaže Marinović.

Ozljede, bez obzira jeste na motoru ili u automobilu, možete izbjeći otpuštanjem gasa i povećanim oprezom.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr