Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najčešće stradaju mladi

Broj poginulih na cestama u porastu: Dva su najčešća krivca, stručnjaci ističu veliki problem

Raste broj poginulih na cestama (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Raste broj poginulih na cestama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Raste broj poginulih na cestama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Raste broj poginulih na cestama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Raste broj poginulih na cestama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Raste broj poginulih na cestama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Raste broj poginulih na cestama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Policijske statistike pokazuju da je broj poginulih na hrvatskim cestama u porastu. Krivac za crnu statistiku su najčešće prebrza vožnja i alkoholizirano stanje.

Nakon noći u policijskom pritvoru 20-godišnjak koji je skrivio tešku prometnu nesreću u zagrebačkoj Ilici stigao je u srijedu poslijepodne pred općinskog državnog odvjetnika. Sudac istrage županijskog suda odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Prometna policija Najavili akcije Policija će pojačano kontrolirati vozače: Idući tjedan posebno će provjeravati ove stvari

Zašto su upravo mladi ti koji najčešće stradaju na cesti, pojasnila nam je i prometna psihologinja Ljiljana Mikuš. "Žele uživati u vožnji. Skloni su brzoj vožnji jer im donosi užitak i zbog istog ne misle na posljedice", kaže Mikuš.

Po broju poginulih na cestama na samom smo europskom dnu. Najčešći razlozi stradavanja su nepridržavanje brzine i alkohol.

Raste broj poginulih na cestama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Raste broj poginulih na cestama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Šokantni podaci dolaze i iz ministarstva pravosuđa. Prema podacima iz e-spisa od 2016. godine pa sve do danas zbog kaznenog djela obijesne vožnje u cestovnom prometu osuđeno je 59 osoba dok je tek jedna osoba oslobođena krivnje.

Građani koje smo ispitali traže strože kazne i zakone uz napomenu da bi se trebali provoditi.

A o promjeni zakona na staro - u MUP-u za sada ne razmišljaju.

"Trenutno nemamo u pripremi nikakav zakonski prijedlog koji bi išao u ovom smjeru. Naime ovo rješenje o zabrani vožnje između jedanaest navečer i pet ujutro se nije pokazalo učinkovito, zapravo bilo je kontraproduktivno", podijelio je s nama Robert Čop iz Ravnateljstva policije.

Raste broj poginulih na cestama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Raste broj poginulih na cestama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Psihologinja Mikuš problem vidi u tome što se ovim problemom osim policije nitko sustavno ne bavi: "Ne postoji niti jedno tijelo, institut, ministarstvo koje bi proučavalo uzroke nesreća vidjelo što se događa pod kojim uvjetima".

Ako se dvadestogodišnjaku s početka priče dokaže krivnja, prijeti mu kazna i do osam godina zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene