Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo zaduženje slijedi uskoro

Svaki Hrvat dužan je više od 65.000 kuna: Hoće li nam pomoći Strategija za javni dug!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić izradio je prvu hrvatsku strategiju kako smanjiti iznimno visok javni dug.

Svaki građanin dužan je više od 65 tisuća kuna, a na kamate odlazi oko 11 milijardi kuna. Svaka kuna manje za kamate znači više novca za školstvo, zdravstvo, plaće i mirovine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ni polovičan uspjeh Je li dugoročni plan Vlade ugrožen? Zarada je ove godine ozbiljno podbacila, nadležni ministar nema vremena za izjave Slika nije dostupna 1,25 mlrd. eura Novo zaduženje po dosad najpovoljnijim uvjetima

Prema sadašnjem javnom dugu svaki zaposleni građanin dužan je više od 177 tisuća kuna. Ministar Marić ima strategiju kako to smanjiti.

''U samom programu vlade mi smo si zacrtali kao cilj da ćemo u našem mandatu u četverogodišnjem razdoblju smanjiti udio javnog duga u BDP-u za 10 postotnih bodova“, kaže ministar financija Zdravko Marić.

Smanjti ga kani na tri načina. Rastom BDP-a iznad tri posto do kraja mandata te smanjivanjem minusa u državnom proračunu do 0,6 posto BDP u tri godine. U planu je i zaraditi ove godine milijardu i 400 milijuna kuna na državnoj imovini.

Ministar još ne zna što će sve prodati

Ministar državne imovine Goran Marić još ne zna što će sve prodati, ali tvrdi da će taj plan ispuniti.

''Radimo na jednoj općoj analizi i sustavnoj analizi i do kraja drugog kvartala donijeti ćemo odluku koji je prijedlog kako to učiniti i to ćemo onda uz optimalan model i realizirati“, kaže Goran Marić.

Iz SDP-a smatraju da je plan preoptimističan, ali i da nije potrebno toliko puno smanjiti javni dug u tako kratkom vremenu.

''Zato što bitno može utjecati na smanjenje investicija, ali i dijela potrošnje koji onda negativno utječu na BDP i onda se cijela ta matematika ruši, prema tome ja sam radije za jedan umjereniji pristup“, kaže Branko Grčić.

Stručnjaci hvale što je uopće izrađena prva hrvatska strategija za javni dug. Smanjivanjem duga može se popraviti kreditni rejting, a i svaka kuna manje za plaćanje kamata znači više novca u proračunu za građane.

''Posljedica toga može biti i porezno rasterećenje koje se može uistinu prenijeti i na gospodarstvo i na građane. S druge strane ostaje više sredstava za školstvo, za zdravstvo, za mirovinski sustav“, kaže ekonomski analitičar Zvonimir Savić.

Strategiju hvale i iz udruge Lipa koja stalno upozorava na previsok javni dug.

''Ako to ne bi bilo pod kontrolom bile bi ugrožene čak i osnovne socijalne kategorije. Direktno socijalna pomoć, mirovine, plaće u javnom sektoru“, kaže Zoran Low iz udruge Lipa.

Iz stranke Promijenimo Hrvatsku tvrde da je javni dug zapravo veći od 289 milijardi kuna kako kažu iz Vlade, HNB-a i Eurostata.

''Zato što nije uračunat dug koji se odnosi na lokalnu državu i prije svega na trgovačka društva koja su u vlasništvu lokalnih jedinica“, kaže Ivan Lovrinović, saborski zastupnik Promijenimo Hrvatsku.

Prvo zaduživanje ove godine slijedi već za dva tjedna jer početkom veljače na naplatu dolazi kredit od 5 i pol milijardi kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene