Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suša je poljoprivrednicima već ubrala trećinu uroda. Kako to već obično biva, manji urod znači i veće cijene. Čeka li nas poskupljenje hrane?


Jurino polje kukuruza kišu nije vidjelo već neko vrijeme. Suha slavonska zemlja stvara mu gubitke, i uoči žetve očekuje duplo manji prinos.

Vezani članci Europi prijeti nestašica vode: Ilustracija - 6 Prijeti li nam nestašica vode? Jedna zemlja već ima plan: "Moramo se pripremiti za promjene" Poljoprivredno zemljište - 4 Inflacija cijena poljoprivrednog zemljišta, a uskoro u utrku ulaze i stranci: "To su ljudi s ozbiljnim kapitalom"

"Pati nama od šestog mjeseca kad je i počela ta suša i toplinski udari koje smo imali pet puta u dva mjeseca, a oborine su ovdje kod nas bile 40 litara u lipnju i 40 litara u srpnju, što je zanemarivo za temperature koje su bile u ta dva mjeseca", rekao je Jure iz Vođinaca.

Zbog suše, boji se, osim kukuruza, bit će manji prinos i šećerne repe. U ovoj godini u državnom proračunu osigurano je 40 milijuna kuna za elementarne nepogode. U poljoprivrednoj komori ističu - suša će smanjiti prinos poljoprivrednicima za 30-ak posto.

"Što se tiče ulja, dakle suncokreta, suncokret je biljka sunca, zasada ne vidimo neke velike gubitke na njoj, ja se nadam, s obzirom na pojačane površine pa i pod šećernom repom i suncokretom, da nećemo biti primorani uvoziti ulje", kaže Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Suši unatoč, otkupljivači šećerne repe u svojim silosima imaju dovoljno šećera. "Sada imamo u našim skladištima više od 70 tisuća tona zaliha i ako uzmemo neku prosječno proizvodnju kakvu će imati naše tri šećerane, ako uzmemo veću površinu nego što smo imali zasijanu prošle godine, nadamo se, sigurni smo da ćemo imati i veću količinu od potreba hrvatske", rekao je Ivo Rešić iz Sladorane Županja.

Iz Tvornice ulja Čepin i Zvijezda poručuju kako su se i oni dobro pripremili za sušno razdoblje, te kako sirovine, koju su prikupili posljednjih godina, imaju dovoljno. Zbog svega, ističu, ne bi trebalo doći do većeg uvoza ulja na tržištu, kao ni promjena u maloprodajnim cijenama u trgovinama. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju