Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Škola suspendirala suradnju

Supruga uglednog HDZ-ovca suvlasnica tvrtke koja je u riječku školu dostavila hranu s ličinkama kuhinjskog moljca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka koja je hranu dostavila školi je Blato 1902 d. d. u kojoj jedna od najvećih dioničarki Željka Bačić, supruga HDZ-ovog zastupnika Branka Bačića.

Učenici dviju riječkih osnovnih škola u ručku su, u tanjurima s varivom, u ponedjeljak pronašli ličinke nalik na crve.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Suđenje u Beogradu Razrednica dječaka otkrila što se s njim događalo prije nego je počinio masakr u školi: "Imao je probleme..." Svijeće i cvijeće za poginule u pucanjavi u školi Poznat motiv Otkriveno zašto je 12-godišnjak u Finskoj pucao na djecu iz razreda

"Mi smo odmah kontaktirali našeg osnivača i sve nadležne institucije, koje su stvarno odradile svoj posao kako treba", rekla je Dunja Kučan Nikolić, ravnateljica OŠ Dolac.

Obroke škole nabavljaju od ugostitelja putem javne nabave, a suradnja s dobavljačem je trenutno susprendirana, potvrdila je Kučan Nikoilić. 

Tvrtka koja je hranu dostavila Osnovnoj školi Dolac je Blato 1902 d. d. u kojoj jedna od najvećih dioničarki Željka Bačić, supruga HDZ-ovog zastupnika Branka Bačića. U njegovoj imovinskoj kartici navodi se kako u tvrtki Blato 1902. član obitelji ima udio 10 posto.

O Željki Bačić već se pisalo 2011. godine. Tada je iz odvjetničkog ureda koji zastupa Bačića poslan demantij u kojemu stoji da poticaje za sadnju vinograda nije dobila gđa. Bačić već trgovačko društvo u kojemu je ona dioničar, odnosno Blato 1902 d. d. 

Analiza otkrila da je riječ o ličinkama kuhinjskog moljca

Odmah je nakon otkrića crva u školskoj hrani alarmiran Zavod za javno zdravstvo koji je uzeo uzorke hrane te nakon analize utvrdio da je riječ o ličinkama kuhinjskoga moljca koji zdravstveno nije opasan, ali je svakako mogao kod djece izazvati povraćanje zbog same pojave u hrani.

"Analizom se pokazalo da se radi o ličinkama kuhinjskog moljca. Riječ je o potpuno nepatogenoj i neškodljivoj vrsti insekata koji se inače mogu naći u hrani biljnog podrijetla", objasnila je mr. Dobrica Rončević, voditelj Epidemiološkog odjela NZZJZ Rijeka.

"Očito je došlo do propusta jer, bez obzira na činjenicu da se to može zateći naći i dobaviti u tom obliku, treba posvetiti više pozornosti prilikom pripreme hrane", rekla je Sanda Sušanj, pročelnica Odijela za odgoj i školstvo grada Rijeke.

"Vršimo kontrolu hrane i nadstandardnom učestalošću"

Tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV, voditeljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, mr.sc Vedrana Jurčević Pobodnik, rekla je da se rizici uvijek pokušavaju smanjiti, ali da oni uvijek postoje.

"Svi smo odradili sve što je bilo u našoj moći. Pokušavamo rizik smanjiti da najmanju moguću razinu, ali on nikad nije nula. Međutim, škola je, čim je vidjela da se nešto dogodilo, alarmirala dobavljača hrane i Zavod za javno zdravstvo", rekla je Jurčević Pobodnik.

Također je ponovila da u hrani nije utvrđena prisutnost mikroorganizama koji bi mogli ugroziti djecu. 

"Važno je reći da nismo utvrdili prisutnost mikroogranizama koji bi mogli ugroziti zdravlje djece, ali smo utvrdili da je hrana neprikladna za konzumaciju", rekla je.

"Hrana je sigurna, to odgovorno tvrdim s ove pozicije. Vršimo kontrolu hrane i nadstandardnom učestalošću", dodala je Jurčević Pobodnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene