Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud u Zadru još čeka iskaze oficira JNA o slučaju Rađen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac Županijskog suda u Zadru Vladimir Mikolčević koji vodi istragu protiv Ernesta Rađena, osumnjičenog da nije spriječio ratni zločin nad hrvatskim civilima u Škabrnji 1991. godine, još čeka od suda u Beogradu povratne informacije i iskaze trojice bivših oficira JNA čije je saslušanje predložilo Županijsko državno odvjetništvo u Zadru.

Županijsko državno odvjetništvo je prošloga mjeseca predložilo nastavak istrage protiv Ernesta Rađena, zapovjednika vojne policije u Benkovcu u samoproglašenoj srpskoj državi Krajini, te u okviru istrage saslušanje trojice oficira JNA koji su bili zaduženi za vezu sa zapovjedništvom okupacijeske vojne policije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grčka će Hrvatskoj izručiti Rađena Slika nije dostupna Ernest Rađen iz pritvora pušten na slobodu

Zamolnica Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu da se trojica oficira saslušaju pred tim sudom poslana je iz Zadra prije tri tjedna, ali još nema nikakvog odgovora, potvrdio je danas istražni sudac Vladimir Mikolčević.

Optuženi Rađen je krajem travnja ove godine temeljem tjeralice izručen Hrvatskoj iz Grčke i od tada je u pritvoru Županijskog suda u Zadru.

Osumnjičen je da kao zapovjednik vojne policije u Benkovcu nije spriječio zločin nad hrvatskim civilima u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine. Toga dana je JNA zajedno sa srpskim paravojnim postrojbama napala Škabrnju i nakon ulaska u mjesto surovo likvidirala 43 osobe, većinom civile.

U dosadašnjoj istrazi saslušano je više preživjelih svjedoka škabrnjske tragedije. U svom iskazu pred istražnim sucem Rađen je zanijekao inkriminacije tvrdeći da toga dana uopće nije bio u Škabrnji, a kasnije kad je doznao za zločin da je pomagao preživjelim mještanima tako što im je nosio hranu.

Istraga u ovom predmetu se nastavlja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene