Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud smatra da priznanje Getoš Magdić nije iznuđeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je zahtjev branitelja optuženih u slučajevima "garaža" i "selotejp" da iz spisa izdvoji iskaze Gordane Getoš Magdić u kojima je na policiji, a kasnije i pred istražnim sucem, Branimira Glavaša i još neke pripadnike tzv. Samostalne uskočke satnije povezala s ubojstvima osječkih civila.

Odbijen je i zahtjev obrane da se iz spisa izdvoje iskazi optuženog Zdravka Dragića, koji je također pred policijom i istražnim sucem priznao da je pucao u jednog preživjelog svjedoka likvidacija na Dravi. I on je kasnije povukao iskaz, rekavši da su ga u policiji na lažno svjedočenje prisilili "izvlačenjem" drugog kaznenog djela za koje mu je prijetio dugogodišnji zatvor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U pratnji policije Gordana Getoš Magdić sprovedena u Remetinec Slika nije dostupna Ni ona nije stigla u pritvor Policija privela Gordanu Getoš Magdić

"Sud nije utvrdio da bi policijski službenici za vrijeme ispitivanja Gordanu Getoš Magdić zlostavljali i od nje iznudili iskaz, kako je trećeoptužena kasnije tvrdila", kazao je obrazlažući odluku sudac Željko Horvatović.

Pojasnio je da to proizlazi iz svjedočenja troje policajaca, među kojima je i bivši načelnik Vladimir Faber, zamjenika osječkog državnog odvjetnika te policijske zapisničarke koji su prisustvovali davanju naknadno povučenog iskaza.

Osim toga, nelogičnim je ocijenio da trećeoptužena o navodnom monstruoznom policijskom postupanju nije izvijestila istražnog suca, ali ni svog oca s kojim se sastala neposredno nakon ispitivanja.

Sud je odbio i tvrdnje obrane da je prvi odvjetnik Gordane Getoš Magdić, Radoslav Arambašić zlouporabio funkciju branitelja, svoju branjenicu doveo u zabludu te da ju nije niti mogao zastupati jer je istovremeno branio i Osječanina Freda Marguša kojega se teretilo za isto kazneno djelo.

Najavljujući žalbu, odvjetnici optuženih upravo su to mišljenje suda ocijenili najspornijim, ističući da je na taj način povrijeđeno ustavno pravo na obranu.

"Zakon jasno kaže da za isto kazneno djelo branitelj ne može imati dva okrivljena, a posebno što to može biti u suprotnosti s probicima stranke", kazao je jedan od Glavaševih odvjetnika Ante Madunić.

Svoje mišljenje potkrepljuje tvrdnjom da je državno odvjetništvo odustalo od progona Freda Marguša, nakon što je njegov odvjetnik Arambašić preuzeo obranu Getoš Magdić.

"Ona i dan danas odgovara za to djelo i ne znam gdje bi veća kolizija mogla biti vidljiva nego u tom slučaju", kazao je Madunić te izrazio uvjerenje da će Vrhovni sud usvojiti njihovu žalbu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene