Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) oštro je osudila javni istup i prozivke od strane saborskog zastupnika Stipe Petrine koji je pravosuđe nazvao koruptivnim.


Udruga hrvatskih sudaca (UHS) u srijedu je priopćenjem izrazila "zgražanje" zbog istupa nezavisnog saborskog zastupnika Stipe Petrine koji je u Saboru ustvrdio da u hrvatskom sudstvu vlada nezakonje i korupcija te iznio sumnju da suci šibenskog Općinskog i Županijskog suda rade nezakonito.

Vezani članci Mirando Mrsić i Željko Jovanović Udruga sudaca odgovorila Jovanoviću i Mrsiću: ''Do pomaka će doći kada političari kažu da za jačanje vladavine prava nije odgovoran samo sud'' Zgrada zagrebačkog Pravnog fakulteta Pravni stručnjaci o kontroverznom priopćenju Udruge sudaca: "Uvredljivim i difamatornim jezikom pokušava se utišati javna kritika sudskih odluka"

U priopćenju koje je potpisao predsjednik UHS-a Đuro Sessa udruga izražava "zgražanje" što je u 2016. moguće da saborski zastupnik nema "elementarnih znanja o ustavnom poretku i načelu trodiobe vlasti", da je moguće "uvredama, neutemeljenim optužbama i difamacijama inspiriranim osobnim interesima na ovaj način prekršiti civilizacijske dosege uljuđenog demokratskog društva, ali i da takve eskapade dobivaju medijsku pozornost".

Čelništvo Hrvatskog sabora i odgovarajućih saborskih odbora udruga je pozvala da se izjasne o Petrininom istupu i odgovore predstavlja li njegovo ponašanje zlouporabu saborske govornice, Hrvatskog sabora i slobode koju zastupnici uživaju.

"Zastupnika Petrinu, ali i sve one koji mu aplaudiraju i koji podržavaju njegove istupe podsjećamo da se sudske odluke mogu jedino ispitivati u postupku pravnih lijekova i da je sudnica jedino mjesto gdje se može argumentirano štititi svoja prava...", navode u priopćenju.

Petrina je u Saboru kazao da je svih 13 sudaca Županijskog suda u Šibeniku uhvaćeno u "nedozvoljenim aktivnostima, do najgorih kaznenih djela".

"Na tom sam sudu osuđen u dva premeta koji nemaju veze sa zdravom pameću, uz naglasak da su oba pala na Europskom sudu za ljudska prava. Postoji opravdana sumnja da je Županijski sud u Šibeniku uvezan sa strukturama političke moći i kriminalnim općinskim državnim odvjetništvom, kojim upravlja Irena Senečić koja je korumpirana", rekao je primoštenski gradonačelnik.

Za suce šibenskog Općinskog suda kazao je kako postoji opravdana sumnja da nezakonito sude. (Hina)