Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva su sata studenti razgovarali s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom obrazovanja Pavom Barišićem.


Studenti su s nadležnim ministrima dogovorili da im se ne oporezuje 60.600 kuna prihoda godišnje te je ministar financija Zdravko Marić odsutao od oporezivanja mjesečnog limita od 50.050 kuna, zbog sezonskih poslova tijekom kojih studenti mjesečno mogu zaraditi i više od predviđenog novim poreznim pravilnikom.

Vezani članci Ilustracija Studenti se zarazili Q groznicom: Imaju temperaturu 40, nastava otkazana Ilustracija Studenti kojima je najpotrebnije ostaju bez stipendija? Doznali smo što je pošlo po krivu

Cijela buka oko oporezivanja studentskih primanja podigla se, jer su se studenti pobunili kada su ih iz studentskih centara obavijestili da će im se oporezivati prihod veći od 15.000 kuna godišnje. Ministar Marić pak kaže kako je to bila samo ''poteškoća u interpretaciji i komunikaciji''.

"Održali smo konstruktivan sastanak i moram pohvaliti predstavnike zborova jer su pokazali, ne samo da su dobri u znanju, nego i u samim razgovorima. Osnovni zaključak je da smo dogovorili neoporezivi iznos od 60.600 kuna na godišnjoj razini, a ne kao što je najprije po Pravilniku trebalo biti 5050 kuna mjesečno. Uzeli smo u obzir da kod učenika i studenata postoji isprekidan rad i da je teško gledati zaradu na mjesečnoj razini. Naš je plan bio da Pravilnik donesemo u roku 90 dana, no ubrzat ćemo proces i donijeti ga do kraja siječnja", kazao je Marić i najavio osnivanje novog tijela na razini Vlade koje će se baviti problemima učenika i studenata.

Sporne odredbe Pravilnika o porezu na dohodak bit će izmijenjene do kraja siječnja.

"Dogovorili smo da ćemo na razini Vlade oformiti jedno tijelo jer je evidentno da ovdje govorimo samo o poreznim aspektima rada učenika i studenata, a radi se o tematici koja je dobrim dijelom neadekvatno uređena. Preporučit ćemo Vladi formiranje tog radnog tijela, da jednim zakonskim rješenjem reguliramo i propišemo tematiku rada studenata", rekao je Marić.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju