Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogrešna metodologija

Struka o niskoj kvaliteti hrvatskog mora: 'Amerikanci su napravili niz pogrešaka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je na 64. mjestu po zdravlju, čistoći i kvaliteti mora. Iznenađeni, pitali smo stručnjake kako je, nakon mnogih potvrda da je hrvatsko more među najkvalitetnijima na svijetu, moguć ovakav porazan rezultat.

Naši stručnjaci u čudu su od ovih rezultata. 'Ja sam pogledao njihovu metodologiju i ja sam našao u njoj mnogo problema koji govore da je njihova pogreška u tom indeksu vrlo velika i da redoslijed zemalja nije točno pogođen', tvrdi profesor dr.sc. Tarzan Legović, predstojnik Zavoda za istraživanje mora.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora

>> Hrvatski Jadran smjestili tek na 64 mjesto na popisu najzdravijih mora!

'Parametri koje su oni uzeli u obzir, a njih je 10, oni su tamo pomiješali mnoge stvari, neke koje imaju veze s kvalitetom mora i neke koje s tim nemaju veze', dodaje Legović. Ministarstvo zaštite okoliša svaka dva tjedna već deset godina analizira morsku vodu i dogodi se da tri od 1.000 mjerenja - ne bude u kategoriji izvrsno.

Podsjetimo, prema istraživanju američke neprofitne organizacije Conservation International hrvatsko more nije čisto kao što to mi obično smatramo. Naime, Hrvatska se na ljestvici najzdravijeg mora nalazi tek na 64. mjestu, s 58 od mogućih 100 bodova.

Po ovom istraživanju, najzdravije more na svijetu ima nenaseljeni otok Jarvis s 86 bodova, drugo mjesto pripada nenaseljenom američkom teritoriju na Tihom oceanu koje je dobilo 80 bodova, a na trećem mjestu je također nenaseljeni otok Clipperton, koji ima 77 bodova.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene