Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što su Ameri istraživali?

Hrvatski Jadran smjestili tek na 64 mjesto na popisu najzdravijih mora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema istraživanju američke neprofitne organizacije Conservation International hrvatsko more nije čisto kao što to mi obično smatramo.

Hrvatska se na ljestvici najzdravijeg mora nalazi tek na 64. mjestu, s 58 od mogućih 100 bodova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon Malte i Cipra Jadran među najkvalitetnijim morima u Europi! Slika nije dostupna Pogrešna metodologija Struka o niskoj kvaliteti hrvatskog mora: 'Amerikanci su napravili niz pogrešaka'

Najveći mogući broj bodova je 100, a mora se ocjenjuju po deset kriterija: morskoj hrani, mogućnosti obrtničkog ribarenja, prirodnim proizvodima, očuvanju staništa koja upijaju ugljikov dioksid, zašiti priobalja, kvaliteti života i gospodarstva u obalnom području, turizmu, doživljaju mjesta, čistoći vode i bioraznolikosti. Conservation International ocjenjivao je mora do 370 kilometara od kopna.

Po ovom istraživanju, najzdravije more na svijetu ima nenaseljeni otok Jarvis s 86 bodova, drugo mjesto pripada nenaseljenom američkom teritoriju na Tihom oceanu koje je dobilo 80 bodova, a na trećem mjestu je također nenaseljeni otok Clipperton, koji ima 77 bodova.

>> Naše je more drugo po čistoći! Pogodite čije je onda prvo

Od naseljenih područja, najzdravije more imaju Sejšeli i Njemačka. Istraživanje kaže da Slovenija ima zdravije more od Hrvatske, naime, naši susjedi imaju 66 bodova pa 18. mjesto dijele s Francuskom.

Zdravije more ima i Italija, koja je sa 60 bodova dospjela na 51. mjesto. Crna Gora ima 48 bodova i nalazi se na 129. mjestu. Zadnje mjesto ovog istraživanja zauzela je Sierra Leone s 36 bodova.

No, rezultati ovog istraživanja pomalo čude, jer je u svibnju od Europske komisije za ispitivanje čistoće mora za Hrvatsku došlo priznanje po kome su hrvatske kupališne vode po čistoći druge u Europi - odmah nakon ciparskih!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene