Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost i kvaliteta

Stručnjaci govorili o prijevarama potrošača, pesticidima u hrani, štetnosti, ali i održivoj poljoprivredi i kontrolama. Gdje je tu Hrvatska?

U Dubrovniku se okupilo oko 200 stručnjaka na Međunarodnom kongresu o sigurnosti i kvaliteti hrane.

Na Međunarodnom kongresu o sigurnosti i kvaliteti hrane govorilo se o prijevarama potrošača, pesticidima u hrani, štetnosti, ali i održivoj poljoprivredi i kontrolama. Gdje je tu Hrvatska, provjerila je Paula Klaić Saulačić. 

Na OPG-u iz Tenja u Slavoniji bere se paprika - za domaću zimnicu.

"Ništa se ne baca se, što vratim s tržnice, radim svoje proizvode, ajvar, kiselim papriku. Cijene su povoljne i to mi kažu ljudi koji dolaze iz Zagreba i dalje", rekla je Ljiljana Kolombo, vlasnica OPG-a iz Tenja.

A to je strategija ''od polja do stola'' koja želi zelenu, održivu poljoprivredu, cjenovno pristupačnu. Upravo zato kada se govori o sigurnosti i kvaliteti hrane spominje se koncept ''Jedno zdravlje''

"Ne samo zdravlje čovjeka, nego i zdravlje bilja, životinja, okoliša", rekao je Branko Kolarić NZJZ Andrija Štampar. 

Polako se mijenja odnos i stav prema prozvodnji i hrani. Kontrola kvalitete uvelike se razvila, kako iz laboratorijskog, tako i iz zdravstvenog aspekta i sigurnosti.Struka poručuje kako jedemo ispravnu i sigurnu hranu - zahvaljujući jasnim kontrolama. Postoji granična kontrola hrane koja ulazi u zemlju tako i na samim tržišnim mjestima.

Pročitajte i ovo Hrana u menzi - 3 Novi pravilnik o studentskoj prehrani Nakon bečkog s crvima studenti o hrani u menzama: "Neki su prijavljivali kosu, čavle..."

"Obzirom na količinu uzima se broj uzoraka i analizira se na određeni broj parametara. Ako je voće recimo na pesticide, ako su orašasti plodovi na mikotoksine, teške metale, riba na histamin", rekla je prof. dr. sc. Jasna Bošnir iz Odjela za zdravstvenu ispravnost i analizu hrane, NZJZ Andrija Štampar. 

Tržište hrane vrijedno je oko 30 do 40 milijardi dolara. Velik izazov predstavljaju lažni i krivotvoreni proizvodi. Europska unija posebno ih prati.

Pročitajte i ovo Ilustracija NAKON PLENKOVIĆEVE NAJAVE Veliki uspjeh inicijative ''Pravo svakog djeteta na školski obrok'': ''Ovo je prvi korak''

"Objavljuju se godišnja izvješća gdje identificiramo lažne proizvode koji su dospjeli na tržište,primjerice ulja i masti. Tko su najveći igrači u tim prevarama? U Europi nekoliko zemalja je pri vrhu , među njima su Italija i Španjolska", rekla je Laura Martin, glavna tajnica EUROLABA. 

Potrošač želi i mora znati sve o proizvodu, zato Hrvatska uz zaštitu određenih proizvoda na europskoj razini priprema i oznaku nacionalne zaštite.

"Već smo uključili 4 sektora voća, povrća, konzumnih jaja, rade se i prve kontrole za meso peradi, prošli tjedan smo dobili i za sektor proizvodnje svinjskog mesa", rekao je Zdravko Barać, Ministarstvo poljoprivrede.

Cilj je sustav u kojem imamo proizvodnju u kontroliranim uvjetima i proizvode dodane vrijednosti. Sustav gdje se vodi računa o dobrobiti životinja i okolišnim standardima. Jer samo takav pristup poljoprivredi može biti održiv. Posla itekako ima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene