Studentski centar izvršio je nadzor u restoranu Studentskog doma Stjepan Radić nakon što su na društvenim mrežama objavljene slike hrane s tvrdnjom da se u njoj nalaze crvi. Nadzorom je utvrđeno da nije bila riječ o crvima, nego o riži.

Galerija Usporedba bečkog odreska sa i bez riže Bečki odrezak bez riže Bečki odrezak s rižom +2 Meso koje je korišteno za pripremu paniranih bečkih odrezaka - 1

Inspekcija zagrebačkog Studentskog centra izvršila je izvanredni nadzor nakon što je u Facebook grupi zagrebačkog Studentskog doma Stjepan Radić objavljena slika paniranog bečkog odreska iz studentske menze uz koju je objavljen i komentar da se na hrani mogu vidjeti crvi.

"Pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima vidljiv je dio paniranog bečkog odreska koji po svojoj površini nije svojstven za taj proizvod jer sadrži bjelkaste tvorevine veličine 5-6 mm, ispucane površine nalik na crve", stoji u očitovanju koje je DNEVNIK.hr-u poslao ravnatelj Studentskog centra Mirko Bošnjak.

"Prema izričitim tvrdnjama voditeljice kuhinje, kao i zaposlenika koji su obavljali predpripremu i pripremu namirnice, nije riječ o crvima nego se radi o zrncima riže koji su dospjeli u smjesu za paniranje, te su nakon toga podvrgnuti prženju u fritezi", dodaje se.

Banovina - 2 Što se to događa? Jedna za drugom, tvrtke koje grade na Banovini upadaju u financijske probleme

U očitovanju također stoji da se izvršeno probno paniranje s normalnim krušnim mrvicama i onima kojima je dodana riža.

"Nakon prženja u fritezi vidljiv je identičan nalaz kao na fotografijama koje su prikazane na portalima jer je riža na površini poprimila ispucani izgled koji neodoljivo podsjeća na crve. Također valja spomenuti i činjenicu da su crvi bjelančevine te da bi na visokoj temperaturi prženja potamnili poput ostatka mesa", piše u očitovanju te se dodaje da "navedena namirnica nije predstavljala opasnost za zdravlje i život konzumenata, nego svojim izgledom nije zadovoljavala".

Bošnjak je DNEVNIK.hr-u poslao i fotografije namirnica koje su korištene za pripreme, kao i fotografije bečkih odrezaka sa i bez riže koji su pripremljeni tijekom inspekcijskog nadzora. Fotografije možete pogledati u fotogaleriji na vrhu članka.

Komentar kose na tanjuru

Djelatnici Studentskog centra kontaktirali su i studenta koji se požalio da je na tanjuru pronašao veću količinu kose.

"Navodi da nikome nije prijavio navedeni događaj jer nije znao da postoji ta mogućnost reklamacije hrane, iako je na svim linijama posluživanja jasno naznačen protokol o reklamacijama. Detaljnim pregledom protokola pripreme namirnica, utvrđeno je da su sve namirnice pripremane prema pravilima struke iz svježih namirnica. Međutim ostaje nejasan izvor i podrijetlo stranog tijela iz priložene fotografije te Studentski centar u Zagrebu bez detaljne analize ne može u potpunosti prihvatiti odgovornost za nastalu situaciju", stoji u očitovanju SC-a.

Zoran Milanović - 3 Milanović prijavljen zbog izjave o Srebrenici: Tužiteljstvo BiH provjerava prijavu zbog negiranja genocida

Studentski se centar na kraju ispričao "svim konzumentima koji su se našli pogođeni ovom situacijom", a Bošnjak je sve studente koje imaju prigovore na kvalitetu hrane pozvao u svoju ured.

"Možemo, ako studenti žele, uz obavezne mjere sanitarno higijenskih propisa u objektima koji posluju hranom, ponoviti testiranje koje je inspekcija danas napravila. Tijekom ponedjeljka prikupit ću pisana očitovanja i ostalih dionika procesa pripreme, termičke obrade i posluživanja namirnica. Ispričavam se studentima na neugodnostima te ih pozivam da i dalje budu kontrolori kvalitete usluge studentske prehrane u SC-u Zagreb", napisao je ravnatelj Studentskog centra.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju