Predrag Štromar, ministar graditeljstva (Foto: Dnevnik.hr)
Predrag Štromar, ministar graditeljstva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar izjavio je u četvrtak da će konačnim prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanova, koji je danas na Vladi, vlasnici stanova znati kada će konačno ući u svoje vlasništvo, a najmoprimci će biti sigurni da će imati krov nad glavom.


Dodao je i da je 1. rujna 2023. krajnji rok kada vlasnici stanova stupaju u posjed svog vlasništva. Pojasnio je kako će zaštićeni najmoprimci imati pravo prvenstva kod kupnje ili POS-ova stana, subvencioniranja kredita ili stana koji nudi jedinica lokalne samouprave.

Vezani članci Lovro Kuščević Kuščević o iskazivanju povjerenja Blaženki Divjak: ''Svi smo svjesni njezina rada'', Štromar mu odgovorio na Facebooku Država staje na kraj preprodaji POS-ovih stanova (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Država staje na kraj prodaji i najmu POS-ovih stanova: "Ne želimo da pojedini špekulanti bace mrlju na ovu mjeru"

Naveo je i da će zaštićeni najmoprimci, koji se jave za natječaj za kupnju POS-ova stana, u roku od dvije godine morati napustiti stanove koje koriste.

Na pitanje kako komentira najnovije napetosti između predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade, Štromar je odgovorio da svatko u "državi mora raditi svoj posao, pa tako i Vlada radi svoj posao." Istaknuo je kako Vlada za demografske mjere ima osiguranih 1,9 milijadi kuna za pronatalitetne politike.

Naveo je i da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u ovoj godini osiguralo je 42 milijuna za subvencioniranje stambenih kredita, a za koju godinu to će doći na 200 milijuna kuna godišnje. "To je način kako se treba raditi i neka svatko radi svoj posao", rekao je Štromar.

Predsjednica Grabar-Kitarović izjavila je u Bruxellesu da je sloboda kretanja ljudi, jedan od četiriju temelja Europske unije, istodobno i prednost i mana, što je neimenovani izvor iz Vlade ocijenio "neuobičajenim".

"Mobilnost je dobra kada se ljudi vraćaju, ali mi sada imamo vrlo snažan negativni demografski trend", rekla je Predsjednica.

Izvor iz Vlade koji je zatražio da ostane neimenovan u srijedu je Hini rekao kako je "neuobičajeno da bi nešto takvo rekla Predsjednica RH, i to upravo za vrijeme posjeta Bruxellesu", naglasivši kako je sloboda kretanja ljudi, uz robu, kapital i usluge, jedna od temeljnih četiriju sloboda Unije.

Predsjednica je danas kategorički odbacila interpretacije njezinih izjava da je protiv slobode kretanja ljudi, nazvavši ih "zlonamjenima". (Hina)