Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar predstavio je na konferenciji za novinare uoči sjednice Vlade Nacrt konačnog prijedloga zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

Galerija


Vlada bi sa današnje sjednice u saborsku proceduru trebala uputiti Nacrt konačnog prijedloga zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Više o novinama koje donosi zakonski prijedlog govorio je Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja.

Vezani članci Stanovi u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Doznajte kako će izgledati novi program stambenih poticaja koji kreće u rujnu i koliko se na njemu može uštedjeti Predrag Štromar (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Štromar najavio novi natječaj za subvencionirane stambene kredite i izgradnju još 1000 POS stanova pretežno na obali

"Prošle godine u rujnu bio je veliki odaziv, a odobreno je 2321 zahtjeva za subvencioniranje kredita za kupnju kuće ili stana ili izgradnju kuće. Ovo je i demografska mjera, u sedam mjeseci rođeno je više od 200 djece u obiteljima koje su kupile subvencionirane stanove. Ne želimo da to bude jednokratna mjera. Osiguravamo tri natječaja sljedeće tri godine, i to bi bilo u rujnu, kako bi građani mogli planirati rješavanje svojeg stambenog pitanja, ali i kako bi građevinski sektor mogao planirati izgradnju", rekao je Štromar.

U zakonskim izmjenama novina je da se subvencija se produljuje s četiri na pet godina. Dakle, tko podigne kredit na 15 godina, država će mu subvencionirati ratu kredita pet godina. Uvodi se, međutim, indeks razvijenosti kako bi stambeno pitanje mogli riješiti i oni iz manje razvijenih krajeva. Tako bi se onima koji kupuju stan u Zagrebu rata subvencionirala sa 30 posto umjesto 50 posto koliko je bilo prošle godine. Maksimalni postotak, odnosno pola rate, odnosno 51 posto, država bi plaćala onima u nerazvijenim krajevima Hrvatske.

"Kamatna stopa neće biti više od 3,75 posto, ali očekujemo da će biti i niže, neke su banke nudile i ispod tri posto. Za svako rođeno ili posvojeno dijete subvencija se produžuje za dodatne dvije godine", istaknuo je Štromar: "Ako dođe i 10.000 beba, bit ćemo presretni. U proračunu ćemo osigurati za sve!"

Za ovu godinu osigurano je 42 milijuna kuna, a Štromar je podsjetio kako su u prošlom natječaju subvencije dobili svi koji su zatražili subvencije i imali valjanu dokumentaciju.

Rekao je da će natječaj biti otvoren tjedan dana.

"Ne treba biti duže otvoren jer se sve pripremne radnje mogu obaviti prije jer se unaprijed zna da će natječaj biti početkom rujna", rekao je dodavši da očekuje izglasavanje zakona u Saboru do 13. srpnja, kako bi već tijekom ljeta proveli natječaje za banke.