Obavijesti Video Pretražite Navigacija
projekt zagreb city

Strogo čuvana tajna: Bandić objavio cijeli Memorandum o razumijevanju, pogledajte što je potpisao u Dubaiju

Memorandum, Grad Zagreb (Foto: Grad Zagreb/screenshot)
Memorandum, Grad Zagreb (Foto: Grad Zagreb/screenshot) Foto: Grad Zagreb/screenshot
Grad Zagreb objavio je Memorandum o razumijevanju o projektu Zagreb City koji je gradonačelnik Milan Bandić potpisao s tvrtkom Eagle Hills.

Radi se o sporazumu o gradnji “zagrebačkog Manhattana” koji su u ožujku potpisali Grad Zagreb i emiratski Eagle Hills. Sporazum je svih ovih mjeseci bio strogo čuvana Bandićeva tajna, koja je nakon brojnih medijskih pritisaka konačno objavljena.

Pročitajte i ovo Bez vode u Zagrebu: Ilustracija - 5 TAMNA STRANA METROPOLE U Zagrebu, gradu s najvećim prirezom u državi, još ima obitelji koje žive - bez vode: "Rekli su da nemaju novca..." Opet krive zastave u Zagrebu? BANDIĆEVA OSTAVŠTINA Je li Tomašević smanjio broj zastava po Zagrebu: Novi gaf u metropoli, koliko to sve plaćamo?

Podsjetimo, Grad Zagreb i Eagle Hills potpisali su sporazum o uređenju milijun kvadrata na prostoru omeđenom rijekom Savom, Avenijom V. Holjevca, Avenijom Dubrovnik i Ulicom Radoslava Cimermana. Radi se o površini od oko 1,1 milijuna četvornih metara.

Sporazum je mjesecima bio tajan, a gradski zastupnici nakon niza pritisaka dobili su samo 15 minuta uvida u 22 stranice dokumenta. Sada je Memorandum konačno objavljen.

Sporazumom se uređuju odnosi između Grada Zagreba i Eagle Hillsa, a u dokumentu se primjerice navodi kako će Partner, odnosno Grad Zagreb osnovati posebno društvo u cilju ostvarenja projekta, a Eagle Hills će od Grada Zagreba kupiti poslovne udjele društva.

Navodi se također kako je Grad Zagreb dužan o svom trošku osigurati sljedeće:

a) vlasnički list s upisnim pravom na ime Ciljnog društva
b) definirati prostorno-planske preduvjete
c) preduvjete za ishođenje potrebnih akata kojima se omogućava razvoj projekta.

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević istaknuo je kako je gradonačelnik Bandić nakon velikog pritiska novinara, javnosti i oporbe konačno objavio Memorandum.

"Najavio sam još prošli tjedan nakon što smo ih 'stisnuli' na skupštinskim odborima da će Gradska uprava to morati objaviti prije ili kasnije i to se upravo dogodilo", istaknuo je Tomašević. "A sad detaljna analiza Memoranduma i idemo u daljnju borbu", poručio je.

Zelena akcija: "Uvjereni smo kako ćemo zajedno s građanima spriječiti rasprodaju vrijednog zemljišta"

"Unatoč Bandićevom bahatom ignoriranju i ponižavanju građana i građanki, oni su ipak na kraju izborili pobjedu. U posljednjih nekoliko dana, na poziv Zelene akcije, više stotina građana i građanki službeno je zatražilo objavu ovog dokumenta. Žalosno je što Bandić dosljedno zanemaruje stavove javnosti i što su građani uopće morali ovako dugo tražiti informaciju koja im je u startu trebala biti dostupna.

Iz sadržaja Memoranduma je vidljivo kako je Bandić bez ikakvih konzultacija i bez ičije suglasnosti svašta obećao investitoru te preuzeo brojne obaveze. Već je poznato da su njegova obećanja građanima lažna, a obećanja investitorima čvrsta.

Međutim, bez obzira na njegovu odlučnost da ustupi 110 hektara za realizaciju ovog projekta, uvjereni smo kako ćemo zajedno s građanima_kama spriječiti ovu rasprodaju vrijednog zemljišta. Hvala svima koji su dali doprinos da se ovaj dokument objavi!“, napisala je Zelena akcija na Facebook stranicama.

Memorandum je objavljen uoči sutrašnje sjednice skupštine grada Zagreba, na kojoj bi se na prijedlog oporbe trebalo raspravljati o projektu transformacije područja Zagrebačkog velesajma i hipodroma.

Memorandum pogledajte OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene