Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne smanjuju se limiti

Strizrep: Bolnice zaradile 800 milijuna kuna više nego 2008.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tihomir Strizrep opovrgnuo je danas u Opatiji tvrdnje da se bolnicama smanjuju limiti, odnosno da raspolažu s manje novaca nego ranije.

Na otvaranju savjetovanja Udruge poslodavaca u zdravstvu Strizrep je iznio podatke o poslovanju bolnica prošle godine po kojima su ukupno prihodovale oko 800 milijuna kuna više, to jest 8,5 posto više u odnosu na 2008. Tijekom prošle godine proračuni bolnica povećali su se za 2,3 posto, naveo je. Ujedno su smanjene nepodmirene obveze bolnica i to sa 1,64 milijardi kuna s kraja 2008. na 1,56 milijardi kuna do kraja 2009., kazao je Strizrep. Dugovi HZZO su također smanjeni u protekloj godini sa 1,16 milijarde na 872 milijuna kuna, a u tom smanjenju najveći udjel ima smanjenje obveza za bolovanja, što je postignuto snažnijom kontrolom bolovanja, rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko smije znati? Dali mu broj da nazove rodilište pa mu rekli da mu ne smiju otkriti - ništa. Liječnica: "Ljudi koji žele informacije nam prijete, a mi smo nezaštićeni" Baby boom u Zaboku - 5 Godina je dobro počela Baby boom u bolnici koju sve više biraju rodilje iz cijele Hrvatske: ''Nastojimo slijediti moderne trendove''

Zbrojene, dospjele obveze HZZO-a i bolničkog sustava, smanjene su sa 2,8 milijardi kuna krajem 2008. na 2,44 milijarde kuna krajem 2009., istaknuo je. Strizrep je govorio i o novostima u prijedlozima osnova za ugovaranje zdravstvene zaštite za razdoblje od 2010. do 2012. godine o kojima će raspravljati Upravno vijeće HZZO-a u ponedjeljak. Izdvojio je uvođenje najvećeg i najmanjeg broja pacijenata po timu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Tako će timovi koji imaju 25 posto više ili manje pacijenata u odnosu na standard, usklađivati taj broj u sljedećih nekoliko godina. Novost je i smanjenje standardnog broja pacijenata pedijatrijskih timova u naredne tri godine kako bi se dostigla razina od 850 pacijenata predškolske dobi po timu. Naveo je i mogućnost sklapanja ugovora s HZZO-om onih timova koji praktično nemaju ni jednog pacijenta u odnosu na dosadašnji sustav koji je zahtijevao da tim unaprijed ima potrebnu razinu broja pacijenata.

Po tim prijedlozima centri opće medicine ubuduće će dežurati dnevno od 7 do 21 sat, osiguravati kućne posjete pacijentima i u njima će liječnici djelovati timski što će olakšati aktivnost hitne medicinske pomoći. Domovi zdravlja će se financirati slično kao i bolnice, putem limita temeljem broja timova. Ordinacijama koje propisuju više lijekova od propisanog limita ili odobravaju više bolovanja od stope od tri posto HZZO će umanjivati novčane iznose koji im se isplaćuju sukladno ugovoru, rekao je Strizrep izvješćujući o predloženim novostima. Na savjetovanju Udruge poslodavaca u zdravstvu će se danas i sutra govoriti o poslovanju zdravstvenih ustanova prošle godine, analizirat će se uvjeti poslovanja u ovoj godini a raspravljat će se i o pravnim okvirima djelovanja zdravstvenih ustanova, posebno o promjenama Zakona o radu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene