Strahuje se od najskupljeg Uskrsa: Dnevnik Nove TV usporedio cijene s lanjskim, razlike šokiraju!
Piše Dino Goleš/DNEVNIK.hr,
23. ožujka 2025. @ 19:38
Uskrsna košarica - 3Foto: DNEVNIK.hr
Dok čekaju utakmicu, mnogi su nedjelju iskoristili za posjet tržnici i pripremu finog ručka. Iako je do Uskrsa mjesec dana, ponuda je već prava blagdanska: mladi luk, rotkvice, janjetina... Dnevnik Nove TV je istražio što se sve nudi i usporedio cijene s lanjskima. Neke tradicionalne uskrsne namirnice - skočile su i više od 60 posto!
Podijelite
Nekada je vezica mladog luka bila 5 kuna. Sada je jedan euro. Neki bi rekli - i u njoj ga je nikad manje, a drugi se s tim ne bi složili. Mjesec dana prije Uskrsa Dnevnik Nove TV donosi vodič koliko će stajati uskrsna košarica.
Na tržnicama već ima svega. Mnogi strahuju od najskupljeg Uskrsa.
Uskrsna košarica - 5Foto:
DNEVNIK.hr
"Ova godina mislim da će biti iznimno skupa. Gledam već sad, neke šunkice su po 12, 13 eura. To kada se pretvori u stare kune je poprilična cifra", rekao je Jerko.
"Bojim se da, da. Cijene idu gore konstantno. To nas najviše brine, netko ima problema, netko nema problema", poručila je Ksenija.
"Tako je kako, imat ćemo za neku malu šunkicu, malo mladog luka, i što već ide", rekao je Bruno. Na pitanje štedi li za Uskrs, odgovorio je: "Nemamo što štedjeti, kužite?".
A evo što kažu brojke Ministarstva poljoprivrede. Mladi luk u godinu dana poskupio je 42 posto. Kilogram se sada prodaje za više od 5 i pol eura, no apsolutni rekorder je tržnica u Puli gdje mu cijena ide i do 12 eura za kilogram. Rotkvice su također 40 posto skuplje - kilogram je s 2.88 skočio na 4 eura i 10 centi. Blitva, koja se tradicionalno jede uz ribu na Veliki petak, skuplja je nevjerojatnih 65 posto!
Uskrsna košarica - 6Foto:
DNEVNIK.hr
"Puno, ako je to 60 posto, to je strašno puno. To nije puno - to je strašno puno", rekao je Mladen.
"Njihove statistike ne odgovaraju ni približno istini. Kada nešto uspoređuju da je u odnosu na prošlu godinu otišlo 13 posto, a ono je otišlo primjerice 150 posto. Znači ljudi nisu budale", nadodao je Jerko.
"Treba malo biti i ekonomičan, malo nešto domaće. Ja ne posežem za nekim gotovim kolačima ili kupovnim jajima koje mi je netko pripremio. Ja uživam sama u toj pripremi, pa je možda i to malo povoljnije, ali to je sad već pametovanje", rekla je Sonja.
Bolje vijesti kad su u pitanju jaja. U Americi i Europi je nestašica, u Hrvatskoj i nije tako loše. M razred jeftiniji je oko 5, a L razred oko 8 posto u odnosu na lanjski Uskrs.
Uskrsna košarica - 1Foto:
DNEVNIK.hr
Promijenile su se i cijene mesa. Janjetina se u veleprodaji sada prodaje od 12 do 15 i pol eura za kilogram što je 6.3 posto skuplje nego lani. Odojak je također skuplji - 16 posto u godinu dana. Zato je svinjski trup na burzama jeftiniji i do 23 posto.
Kakvo je stanje u proizvodnji šunki, hoće li biti dovoljno domaće? Po odgovor je Dnevnik Nove TV otišao u slavonske pušnice.
"Ja mislim da da. Ja svake godine pripremim jednu određenu količinu šunke, to je panglovan but, kvalitetno usoljen i odimljen i to se onda reže na manje komade", pojasnio je Petar Dobrovac, proizvođač suhomesnatih proizvoda.
Cijenu će tek definirati. Trenutačno se na oglasnicima prednarudžbe mogu naći za 12, ali i za 20 eura. Cijena je to koju treba opravdati kvalitetom.
Uskrsna košarica - 4Foto:
DNEVNIK.hr
"Kvaliteta mora biti odlična. Prošla su vremena kad ste vi mogli figu prodati. Prevara ema i ne smije ih biti, jer vi kupca možete prevariti samo jednom", nadodao je Dobrovac.
Cijene će se do Uskrsa još korigirati! Lani je za najskromniju košaricu prema izračunu sindikata trebalo izdvojiti 116 eura, za najskuplju gotovo 400!
Do Uskrsa su još 4 tjedna. Ako svaki tjedan možete izdvojiti po 50 eura - evo vas na pola puta!