Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija poziva na maksimalan oprez

Stopa kriminala porasla i do 70 posto: Osim turista, na Jadran svake sezone dolaze i "nomadski lopovi"

Kriminalitet na Jadranu porastao do 70 posto (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Kriminalitet na Jadranu porastao do 70 posto (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kriminalitet na Jadranu porastao do 70 posto (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kriminalitet na Jadranu porastao do 70 posto (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kriminalitet na Jadranu porastao do 70 posto (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kriminalitet na Jadranu porastao do 70 posto (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kriminalitet na Jadranu porastao do 70 posto (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kriminalitet na Jadranu porastao do 70 posto (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Šime Vičević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Dok turistička odredišta zbrajaju sve više gostiju, u porastu je i broj onih koji koriste njihovu opuštenost i nepažnju. Broj kaznenih djela i turistički kriminalitet skaču i do 70 posto u odnosu na ostatak godine, zbog čega policija poziva na maksimalan oprez.

Počinje razdoblje tijekom kojeg turistički kriminalitet na Jadranu raste do 70 posto i takvim ostaje do kraja ljeta. U krađama na plažama najviše se otuđuju mobiteli, prijenosna računala i nakit, a u uličnim pljačkama na meti lopova su novčanici, bankovne kartice i novac. Među najvećim je uzrocima nepažnja.

Pročitajte i ovo Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona" Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija

"Svakako da je jedan od faktora koji dovodi do ovih krađa opuštenost ljudi koji su na godišnjim odmorima. Ne računaju da bi mogli postati žrtvom kaznenih djela", rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

Lopovi vrebaju i turističke grupe koje hodaju gradskim ulicama. Pritom su opasnosti najviše izloženi oni koji hodaju ili stoje na kraju redova.

"Moji kolege i kolege koji rade kao turistički vodiči imali su više iskustava krađe. To je jedan problem koji nastaje svake godine", rekao je turistički vodič Šime Botica. "Džeparoši su jako iskusni. Bilo je situacija u kojima je došlo do krađa, tako da je i policija reagirala više puta", dodao je.

Tijekom sezone na Jadran se doseljavaju "nomadski lopovi"

U porastu su i krađe bicikala, a nipošto nije preporučljivo ni ostavljati vjetrobranska stakla automobila poluotvorenima. Poziv su kradljivcima i prazne vikendice i apartmani.

Policiji najviše problema zadaju kradljivci koji se tijekom sezone dosele na Jadran i djeluju u organiziranim skupinama, a u policijskim krugovima poznati su kao "nomadski lopovi".

Primjerice, ako u jednoj noći dođe do provale u više apartmana, to je indikator da je riječ o organiziranom kriminalu. Policija uspijeva riješiti 30 do 40 posto takvih slučajeva što je, tvrdi MUP, više od prosjeka država poput Italije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene