Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Degert poručio

'Što skorija deblokada i hrvatski i europski je strateški interes'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što skorija deblokada hrvatskih pristupnih pregovora i europski je i hrvatski strateški interes, rekao je u petak u Zagrebu šef Delegacije EK Vincent Degert, nakon što je s državnim tajnikom u MVPEI-u Davorom Božinovićem predstavio načine obilježavanja Europskog tjedna u Hrvatskoj.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kada očekuje novu Međuvladinu konferenciju o pristupanju Hrvatske EU, nakon novog prijedloga povjerenika za proširenje Ollija Rehna o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, Degert je rekao kako se nada da će to biti što prije jer je deblokada pregovora i u hrvatskom i u europskom strateškom interesu.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Palestinske žene i djeca u južnom gradu Rafahu Sukob ne prestaje Vode se pregovori o primirju u Gazi, ali na terenu se broje mrtvi

>> 'Rehnov prijedlog povezuje granično pitanje i pristupne pregovore'

Degert je rekao da dvije zemlje sada prvo moraju odgovoriti na Rehnov prijedlog, a zatim ga ratificirati u parlamentima jer bi se radilo o međunarodno preuzetoj obavezi. Tada bi bilo moguće u brzom roku organizirati novu Međuvladinu konferenciju. Češko predsjedništvo EU-a u četvrtak je zbog slovenske blokade odlučilo odgoditi Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom, koja je bila predviđena za danas, a novi datum bit će određen naknadno.

Rehnov prijedlog korak u dobrom smjeru

Božinović je ponovio stajalište vlade da je novi Rehnov prijedlog korak u dobrom smjeru i naglasio kako do deblokade pregovora treba doći što prije 'jer ovo sve već predugo traje'. 'U trenutku kada se ukine blokada, Hrvatska će biti spremna ispuniti sve kriterije za otvaranje preostalih poglavlja i zatvaranje svih', naglasio je.

Degert je demantirao da je u razgovoru za EUobserver rekao da će Hrvatsku kašnjenje u strukturalnim reformama prije zaustaviti na putu prema EU od slovenske blokade. 'Nisam nikada rekao da će strukturalne reforme zaustaviti Hrvatsku. Htio sam podsjetiti da nas politička blokada ne smije demotivirati da nastavimo zajednički rad na reformama kako bi ispunili zadani okvir za završetak pregovora', rekao je Degert.

Potrebna bolja provedba usvojenih reforma

Božinović je naglasio kako je zbog slovenske blokade posao koji je Hrvatska napravila u raskoraku s brojčanim stanjem otvorenih i zatvorenih poglavlja. 'Nama je blokirano 12 poglavlja, devet za otvaranje i tri za zatvaranje, i to zbog pitanja koja se ne bi smjela i koja se nikada dosad nisu povezivala s proširenjem. Deblokada pregovora mora biti prva stvar jer je nekada teško svladavati prepreke ako ste blokirani', rekao je Božinović.

Degert je, iako je priznao veliki napredak u reformi pravosuđa, naglasio kako je potrebna bolja provedba usvojenih reforma, ponovivši još jednom pitanje reforme sudova i broj neriješenih slučajeva. Degert i Božinović najavili su i događanja povodom Europskog tjedna koji se u Hrvatskoj obilježava po deseti put, u zajedničkoj organizaciji MVPEI-a i Delegacije EK-a. Njime se obilježavaju važni datumi poslijeratne Europe i europskih integracija.

Tradicionalni EU autobus ove godine kreće s Brača 28. travnja i obići će deset hrvatskih gradova u devet županija. Završetak je u Zagrebu na Dan Europe 9. svibnja. Europski tjedan obilježit će, kako je rekao Degert, intenzivne aktivnosti - posjete gradovima, razgovori s građanima, tribine, predavanja, kulturna i sportska događanja - a sve u svjetlu predstavljanja prednosti ulaska u EU, ali i obveza koje iz članstva proizlaze.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene