Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Što rade hrvatske tajne službe i imaju li odgovor na sigurnosne izazove?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kakav je odgovor hrvatskih tajnih službi na sve složeniju sigurnosnu situaciju, državni vrh imao je priliku čuti na jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Tajne službe odredile su glavne prioritete za ovu godinu. Što rade, ima li ikakav odgovor Hrvatska na neke od sigurnosnih problema? S tim scenarijima i analizom učinjenog - upoznali su jučer državni vrh.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović - 1 Tko je sabotira i protiv nje lobira... Što je presudilo da Grabar-Kitarović izgubi izbore? Eksplozivne optužbe o Rusima nije pojasnila, a Dnevnik Nove TV pitao je SOA-u što zna o tome Ilustracija Javno, a tajno SOA dobiva nove ovlasti, stižu upozorenja: ''Bit će problema''

"Temeljito smo analizirali sve što utječe na sigurnost Hrvatske, nema razloga za bilo kakvu zabrinutost", tvrdi premijer Andrej Plenković.

Od ovih je pitanja zbog obveza ministar unutarnjih poslova pobjegao u BiH. "Ne, mi idemo povećati suradnju policija BiH i Hrvatske", rekao je ministar Orepić. Detalje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, prve u Plenkovićevom mandatu - odlučio je zadržati za sebe.

HDZ u Saboru u svemu ne iščitava teoriju zavjere i podsjeća: hrvatski obavještajci moraju dobiti prioritete za ovu godinu. U ovom slučaju, kako doznajemo, smjernice rada diktiraju upravo moguće ugroze u okruženju. "Pitanje zabrinutosti slijedi iz toga, znamo li odgovoriti na te izazove ili ne", smatra Miroslav Tuđman, član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost (HDZ) i dodaje da danas svatko može odgovoriti na te izazove pa tako i Hrvatska.

Tajni podaci ne zabrinjavaju ni SDP. No, nude pomoć u izradi ključnog dokumenta za nacionalnu sigurnost. "Smatramo da je to iznadpolitička i iznadstranačka priča. Oni biraju i vrijeme i tajming kada će javnost i parlament upoznati s tim. Sigurno da bi bilo bolje i konstruktivnije da možemo reći svoje mišljenje prije", kaže Igor Dragovan, član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost (SDP).

Donošenje nacionalne strategije, bez sumnje, ubrzala su politička previranja i preslagivanja, utrka u naoružanju, pa i oštra retorika iz susjedstva.

"Prijetnje, koje dosad nisu bile na dnevnom redu, otvaraju se, a hoće li se realizirati i hoće li ići u tom pravcu - to nitko ne može znati", smatra Vesna Pusić (HNS).

I dok politika javno umiruje, službe u tajnosti sve prate.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene