Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelj se oprašta

Stižu novi detalji o počinitelju, izbjegao je najtežu kaznu: "Državno odvjetništvo može u bilo kojem trenutku promijeniti svoju odluku"

Aktualno Galerija Ubojici će se suditi za obično ubojstvo - 3 Ubojici će se suditi za obično ubojstvo - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ubojici će se suditi za obično ubojstvo - 4 Ubojici će se suditi za obično ubojstvo - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ubojici će se suditi za obično ubojstvo - 5 Ubojici će se suditi za obično ubojstvo - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ubojici će se suditi za obično ubojstvo - 2 Ubojici će se suditi za obično ubojstvo - 2 Foto: DNEVNIK.hr +7 Ubojici će se suditi za obično ubojstvo - 1 Galerija 1/12 >>
Rodbina, prijatelji i susjedi paljenjem svijeća na školskom igralištu opraštaju se od 22-godišnjeg Luke Bančića koji je preksinoć usmrćen nožem usred Splita.

"Sinoć su mladi došli tu i oni su se svi oprostili, bili su svi skupa... Nemam riječi. Cijeli kvart je zanijemio od boli. To je naše dijete iz našeg kvarta", ispričala je za Dnevnik Nove TV Senka, susjeda ubijenog Luke Bančića.

Riječi teško pronalazi i njegov nogometni trener Marin Grčić.

"Luka mislim... Prva asocijacija na njega mi je osmijeh od uha do uha. Još je teško to u glavi stavit na svoje mjesto jer su to stvari koje se ne bi trebale događat, bilo kome. A kamoli nekom mladom momku bez grijeha, bez ičega", ispričao je.

Osumnjičenom za kazneno djelo ubojstva, 31-godišnjem Anti Rušiću, sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

"Utvrđena je osnovana sumnja da je 31-godišnjak počinio kazneno djelo ubojstva na štetu 22-godišnjaka i on je noćas predan pritvorskom nadzorniku i protiv njega se podnosi prijava nadležnom županijskom odvjetniku u Splitu", ispričala je Željka Radošević, iz PU splitsko-dalmatinske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porečki 19-godišnjak Zanimljiv ulov policije: Kod mladića pronašli stotine krivotvorenih eura, a onda su mu pretražili kuću...

Sudit će mu se za obično ubojstvo - za koje zakon propisuje kaznu od 5 do 20 godina zatvora, jer ni policija ni DORH nisu iz prikupljenih dokaza ovaj slučaj definirali kao teško ubojstvo iz koristoljublja.

Darko Stanić, odvjetnik osumnjičenika za ubojstvo, potvrdio je to novinarima. "Ne radi se o teškom ubojstvu nego o takozvanom običnom ubojstvu. Nema koristoljublja. Inače bi bilo teško ubojstvo, odnosno kvalifikacija teškog ubojestva", pojasnio je.

Moglo se ići i na stepenicu više, smatra poznati odvjetnik Vinko Ljubičić.

"Ja imam puno povjerenje u policiju. Policija je u takvim situacijama radila po mojim saznanjima vrlo profesionalno uvijek. Međutim pod pretpostavkom da je točno ono što je izišlo po medijima, po društvenim mrežama, moj osobni stav je da bi se tu radilo o teškom ubojstvu", poručio je.

Ispred Županijskog suda u Splitu reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan pokušao je doznati zašto se DORH odlučio na blažu kaznu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ukrao bager, tražio zlato U gradskom parku napravio kolibu s kaminom i trakom za trčanje, građani uznemireni: "To je tempirana bomba"

"Čini se da policija i državno odvjetništvo u ovom slučaj ipak smatraju da zločin nije počinjen kako bi se njima osigurala neka dobit, već da je do ubojstva došlo zbog svađe ili nekog trećeg razloga. Tako stvari stoje barem za sad. Vidjet ćemo što će se još događati tijekom istrage, hoće i se pojaviti novi dokazi, jer državno odvjetništvo može u bilo kojem trenutku promijeniti svoju odluku", pojasnio je.

"Pričao sam s odvjetnicima koji se bave kaznenim pravom i oni smatraju da je osumnjičenik dobro odlučio što se brani šutnjom. Po njima on još ima vremena kad krene suđenje priznati krivnju i pokajati se što bi mu ipak donijelo nižu kaznu od onih maksimalnih dvadeset godina zatvora koje mu prijete", otkrio je.

"Treba reći i da se stariji brat osumnjičenika za ovo ubojstvo, koji je s njim jučer bio priveden već nalazi u pritvoru. Prekršajni sudac za početak ga je poslao na hlađenje od petnaest dana zbog kršenja javnog reda i mira", poručio je za kraj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene