Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi plan

Nitko se ne veseli novoj školskoj godini više od njih: "Zadovoljan sam, potrošit ću to na igrice"

Deficitarna zanimanja (Foto: Dnevnik.hr)
Deficitarna zanimanja (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Deficitarna zanimanja (Foto: Dnevnik.hr) Deficitarna zanimanja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Deficitarna zanimanja (Foto: Dnevnik.hr) Deficitarna zanimanja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Veće stipendije onih koji se školuju za mesare, kuhare i ostala deficitarna zanimanja (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Država ima novi plan za privlačenje djece strukovnim zanimanjima. Stipendije onih koji se školuju za mesare, kuhare i ostala deficitarna zanimanja - bit će dvostruko veće. Planom su zadovoljni i poslodavci, kojima kronično nedostaje radne snage.

Nitko se ne veseli novoj školskoj godini više od budućeg mesara Dominika. Razlog je to što će mu stipendija, koju prima jer se školuje za deficitarno zanimanje, sa 900 kuna rasti na 2800 kuna.

"Zadovoljan sam s tim. Potrošit ću to na igrice'', rekao je Dominik.

Od tih 2800 kuna, 1000 će mu dati poslodavac, a 1800 država, koja od jeseni povećava stipendije. Mjesečna naknada koja bi zadovoljila svakog srednjoškolca.

"Posao baš i nije onako pretjerano težak. Uzmem nož u ruke i moram uzeti kost dolje s mesa", opisuje Dominik.

Osim mesara, u Hrvatskoj nedostaje i slastičara, kuhara, konobara, pekara, armirača, tesara i zidara. Samo na primjeru zidara i mesara vidljivo je kako sve manje djece bira ta zanimanja. U odnosu na lanjske, puno bolje brojke, ove godine zanat su izučila tek 23 zidara i 93 mesara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Korak u život Dodijeljene stipendije desetoj generaciji stipendista: Humanitarom akcijom prikupljena sredstva za 12 studenata

Pročitajte i ovo RIT Croatia studente priprema za tržište rada ODLIČNA PRILIKA Prijave za prijemni ispit na RIT Croatia: najboljima stipendije od 12.600 eura!

Poslodavci se za njih bore rukama i nogama. "Osim toga mi plaćamo i učeničku naknadu, odnosno sate provedene na praksi. i ako bilo koji od učenika odluči raditi za vrijeme svojih praznika plaćamo svaki sat od 24 do 34 kune neto", rekao je Alen Kajmović, poduzetnik.

A nakon što izuče zanat, djecu treba i zadržati u Hrvatskoj, a to je moguće jedino dobrim plaćama.

"Treba natrag vratiti cijenu i kvalitetu tih strukovnih sadržaja. Doći će s vremenom, plaće će riješiti svoje. sigurno će se dići, već se dižu", kaže Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog.

U to vjeruje i ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je i sam danas obišao buduće mesare: "Kada mesar za svoj osmosatni angažman dobije neto 6000 kuna i damo mu priliku da i nakon tog radnog vremena iskoristi to vrijeme na adekvatan radno intenzivan način, i da mu to valoriziramo, mislim da su to plaće o kojima konačno govorimo."

Jesu li bolje državne stipendije privukle djecu strukovnim zanimanjima znat će se nakon 10. srpnja, kada završavaju upisi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Aktualno Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, hoće li Plenković preuzeti njezino ministarstvo? Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe (Foto: Dnevnik.hr) Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Marija Pejčinović Burić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, hoće li Plenković preuzeti njezino ministarstvo? 1/2 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene