Nakon godina borbe stigla je prva uplata novčane naknade žrtvama silovanja u Domovinskom ratu. Svoju pobjedu vidjele su upravo u Zakonu koji su čekale 5 godina, no već s prvim uplatama i rješenjima susrele su se s problemima.


Za teže posljedice seksualnog nasilja propisana je jednokratna naknada u visini od 150 tisuća kuna. Žrtve bi trebale doživotno dobivati i mjesečnu naknadu u iznosu od 73 posto proračunske osnovice. No Snježana to pravo neće ostvariti.

Vezani članci Sjednica Sabora Sabor donio Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata: Oporba u strahu zbog jedne stvari Policija, ilustracija Užas na maturalcu u Istri: Policija uhitila 19-godišnjeg Austrijanca zbog silovanja mlade Austrijanke

"Zbog invalidnine od 225 kuna ja nemam pravo na 2500 kuna mjesečne naknade kao žrtva silovanja, jer jedno pravo isključuje drugo, tako mi je objašnjeno u Ministarstvu branitelja", ističe Snježana, jedna od žrtava.

Žrtva bi trebala dobiti invalidninu koja je za nju povoljnija - tvrdi predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu.

"U zakonu stoji da netko ako je ostvario iz drugoga osnova ima pravo birati i uzeti povoljnije. Svakako je ova invalidnina koja se odnosi na seksualno stradanje povoljnija i tu nije napravljen odabir nego naprosto jedno tumačenje da ostvareno jedna invalidnina na osnov toga i da sad se treba ući u tužbu i to je ono zapravo zašto nam se uskrati radost, zašto ići u tužbu zašto sada nešto dokazivati", ističe Marija Slišković, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu.

Ako praksa i vrijeme pokažu da Zakon ne funkcionira - uvijek se može ići u izmjenu Zakona, poručuju iz Ministarstva branitelja.

"Zakonom je znači propisano da osobe koje su ostvarile prava na osobnu invalidninu po drugim propisima u RH ostvaruju sva prava osim pravo na novčanu naknadu", kaže Ivica Akmađa iz Ministarstva branitelja.

Iako su 5 godina čekali Zakon čini se da im ni on neće donijeti zadovoljštinu. Mjesečna naknada počinje se isplaćivati iza nove godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook