Nakon godina borbe stigla je prva uplata novčane naknade žrtvama silovanja u Domovinskom ratu. Svoju pobjedu vidjele su upravo u Zakonu koji su čekale 5 godina, no već s prvim uplatama i rješenjima susrele su se s problemima.


Za teže posljedice seksualnog nasilja propisana je jednokratna naknada u visini od 150 tisuća kuna. Žrtve bi trebale doživotno dobivati i mjesečnu naknadu u iznosu od 73 posto proračunske osnovice. No Snježana to pravo neće ostvariti.

Vezani članci Ispovjesti žrtava silovanja u Provjerenom - 6 Potresne ispovijesti žrtava: Slovi kao markantan i simpatičan, a siluje maloljetnice - ''Imaš super usta, baš za pušenje'' Slika nije dostupna Vlada i UN pomažu žrtvama silovanja u Domovinskom ratu

"Zbog invalidnine od 225 kuna ja nemam pravo na 2500 kuna mjesečne naknade kao žrtva silovanja, jer jedno pravo isključuje drugo, tako mi je objašnjeno u Ministarstvu branitelja", ističe Snježana, jedna od žrtava.

Žrtva bi trebala dobiti invalidninu koja je za nju povoljnija - tvrdi predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu.

"U zakonu stoji da netko ako je ostvario iz drugoga osnova ima pravo birati i uzeti povoljnije. Svakako je ova invalidnina koja se odnosi na seksualno stradanje povoljnija i tu nije napravljen odabir nego naprosto jedno tumačenje da ostvareno jedna invalidnina na osnov toga i da sad se treba ući u tužbu i to je ono zapravo zašto nam se uskrati radost, zašto ići u tužbu zašto sada nešto dokazivati", ističe Marija Slišković, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu.

Ako praksa i vrijeme pokažu da Zakon ne funkcionira - uvijek se može ići u izmjenu Zakona, poručuju iz Ministarstva branitelja.

"Zakonom je znači propisano da osobe koje su ostvarile prava na osobnu invalidninu po drugim propisima u RH ostvaruju sva prava osim pravo na novčanu naknadu", kaže Ivica Akmađa iz Ministarstva branitelja.

Iako su 5 godina čekali Zakon čini se da im ni on neće donijeti zadovoljštinu. Mjesečna naknada počinje se isplaćivati iza nove godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook