Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organizirani kriminal i o korupcija

Srbija i Hrvatska potpisale sporazum o izručenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović i srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović potpisali su u Beogradu Sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana okrivljenih i osuđenih za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije.

Temeljem sporazuma dvije će zemlje izručivati svoje državljane ili osobe bez državljanstva, okrivljene i osuđene za organizirani kriminal i korupciju, s prebivalištem u državi kojoj je upućena molba za izručenje. Ministar Šimonović kazao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji kako je sporazum iznimno važan za odnose između dviju država kao i odnose u regiji te za put Hrvatske i Srbije ka Europskoj uniji. 'Ovaj sporazum odraz je čvrste namjere da se zajednički borimo protiv organiziranog kriminala i ostalih vrsta zločina u regiji. Sporazum je iznimno značajan korak u jačanju povjerenja između dviju država', naveo je Šimonović, dodajući kako je sporazum bitan i za cijelu regiju.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

Sporazum će, kako je rekao, imati 'vrlo brze i vrlo konkretne učinke' te mora imati i bitnu preventivnu funkciju. Ministrica Malović ugovor je ocijenila povijesnim, navevši da je on rezultat zajedničkog opredjeljenja za unapređenjem suradnje u području pravosuđa. Njime se, kako je rekla, pridonosi ostvarenju dva cilja srbijanske vlade, europskih integracija i borbi protiv organiziranog kriminala, kao i unapređenju odnosa između dviju zemalja. Sporazum će se, prema riječima potpisnika, početi privremeno primjenjivati odmah, a privremena primjena trajat će do ratifikacije sporazuma u zakonodavnim tijelima.

'Izručit će se svaka osoba bez obzira na državljanstvo'

'Nakon potpisivanja ovog ugovora, svaka osoba koja je počinila kazneno djelo organiziranog kriminala i korupcije u Srbiji ili Hrvatskoj, bez obzira na državljanstvo bit će izručena zemlji u kojoj je djelo učinjeno, odnosno koja ga potražuje. Na ovaj način mi zajednički šaljemo poruku da nema sigurne kuće ni u Srbiji ni u Hrvatskoj za mafije ili kriminalce', istaknula je Malović. Ministar Šimonović sporazum je ocijenio bitnim i za cijelu regiju, te izrazio uvjerenost da treba u budućnosti očekivati širenje takvih sporazuma o uzajamnim izručenjima i između drugih država regije.

'Naša je procjena da će, u slučaju skraćenog postupka, kada se osoba ne protivi izručenju, osobe biti izručivane u razdoblju otprilike do mjesec dana, a ako se protive i upotrebljavaju sva pravna sredstva i imaju dobre odvjetnike, ne dulje od četiri mjeseca', objasnio je. Govoreći o izručenju Srbiji pripadnika 'zemunskog klana' Sretka Kalinića, osuđenog zbog ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, Šimonović je naveo da se Kalinić nalazi u pritvoru u Zagrebu zbog krivotvorenja putovnice. Istaknuvši kako ne može prejudicirati odluku suda koji odlučuje o izručenju, Šimonović je kazao da je argumentirani i opširni zahtjev Srbije za izručenjem Kalinića podnesen Hrvatskoj i proslijeđen Županijskom sudu u Zagrebu koji će prilikom odlučivanja imati u vidu i danas potpisani sporazum.

>> Uskoro sporazum sa Srbijom o izručenju

Govoreći o sudskim postupcima koji se pred sudovima u Zagrebu i Beogradu vode za ubojstvo suvlasnika 'Nacionala' Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, ministrica Malović kazala je da će suđenje Sretenu Jociću (optuženom za organizaciju ubojstva) započeto u Srbiji tu i završiti. Šimonović je tim povodom kazao da sporazum omogućava i da se sudski postupci pokrenuti u jednoj državi u toj državi i dovrše, a da se nakon toga izručenjem omogući progon i za druga djela u drugoj državi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene