Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKA POTRAGA

Sportski pilot za Dnevnik Nove TV o nestalom zrakoplovu: "Ovo nije vrijeme za letenje. Nažalost, nisam optimist..."

Potraga za zrakoplovom nestalim kod Rakovice i dalje traje. Gost Dnevnika Nove TV bio je sportski pilot i poduzetnik Marko Emer, koji i sam leti u Cessni.

Još uvijek traje potraga za zrakoplovom nestalim kod Rakovice. U Cessni inače leti i gost Dnevnika Nove TV, sportski pilot i poduzetnik Marko Emer.

Cessna 182 Skylane je laki jednomotorni avion s četiri sjedala. Model 182 je proizveden u brojnim varijantama, uključujući verziju s uvlačnim stajnim trapom, i drugi je najpopularniji model Cessne koji se još uvijek proizvodi nakon 172.

"Radi se o lijepom i predivnom sportskom avionu za četvero ljudi i za letenje po lijepom vremenu i uživati", opisao je Emer te je dodao kako takav avion sigurno nije za ovakvo vrijeme.

Emer je poručio kako je ovaj tip aviona predviđen za opterećenje do 3G. "Pri slijetanju i polijetanju može biti do 15 čvorova, a u letu brzina vjetra mora biti manja od brzine koju ostvaruje zrakoplov. Rekao bih da je u ovome slučaju riječ o sklopu više raznih elemenata", poručio je Emer u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Kobne avionske nesreće - 1 "ukleto područje" Slučajnost ili ne? Mnogi avioni padali su baš na potezu između Karlovca i Like

Pročitajte i ovo Cessna u letu iz minute u minutu Vremenski uvjeti otežavaju potragu, poznato državljanstvo pilota i putnika. Žena u Brezovcu čula buku, potraga sužena

Emer je istaknuo kako teren iznad kojeg su letjeli nije niti podoban niti pogodan za tako nisko letenje. 

Pojasnio je i kako pilot javlja kontroli leta poziv u pomoć.

"U takvim situacijama u kakvoj su oni bili, protokol je MAYDAY MAYDAY MAYDAY. Nakon toga slijedi situacija koja se dogodila, kao što je problem s motorom ili problem sa zaleđivanjem. Nakon toga kontrolor leta potvrđuje što je čuo i eventualno pokušava pomoć pilotu i dat mu neke savjete", pojasnio je Emer.

Dodao je kako ovakvi zrakoplovi nemaju crnu kutiju. "To su mali sportski zrakoplovi i oni nisu predviđeni za ovo", istaknuo je.

Osvrnuvši se na pitanje što je pilot mogao učiniti u tom trenutku, Emer je rekao kako je pilot trebao "ne podlijeći sindromu idem u nedjelju biti doma" i ne poletjeti.

"U zrakoplovstvu su pravila i procedure strogo propisane. Zna se kada se i gdje smije letjeti. Ovo je avion koji je vjerojatno imao instrumentalno letenje. Pretpostavljam da je pilot išao na vizualno letenje, a ovo nije vrijeme za vizualno letenje", rekao je.

"Nažalost, nisam optimist po pitanju protoka vremena", zaključio je Emer.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene