Premijer Andrej Plenković (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)
Premijer Andrej Plenković (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Svima su, osim predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, za taj put izdani dupli putni nalozi – jedan iz ministarstva, odnosno Vlade, a drugi iz stranke. No, iz Vlade smatraju da nema prekršaja jer nisu naplaćene dvostruke dnevnice odnosno troškovi.


Troškove smještaja i dnevnica dužnosnika Vlade na spornom putovanju u Helsinki, snosio HDZ, proizlazi iz dokumentacije koju je u utorak navečer objavio Večernji list.

Vezani članci Sud: Preokret u slučaju Anite Nosić - 4 Sud poništio odluku kojom je HDZ-ova načelnica Anita Nosić izgubila mandat: "Očekujem da će ju Općina vratiti na mjesto načelnice" Nataša Novaković, Zoran Milanović Milanovićev ured objavio dokumentaciju o putu u Albaniju pa prozvao šeficu Povjerenstva

Podsjetimo, prošle godine Andrej Plenković i niz HDZ-ovih i državnih dužnosnika otputovali su na kongres Europske pučke stranke Vladinim avionom.

Svima su, osim predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, za taj put izdani dupli putni nalozi – jedan iz ministarstva, odnosno Vlade, a drugi iz stranke. No, iz Vlade smatraju da nema prekršaja jer nisu naplaćene dvostruke dnevnice odnosno troškovi.

Ipak, nije jasno zašto ti putni nalozi nisu dostavljeni Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. Gordan Jandroković nedavno je novinarima kazao da HDZ po zakonu ne mora dosstavljati dokumentaciju Povjerenstvu: "Povjerenstvo ne može raditi što hoće nego samo ono što im je zadano zakonom".

"Na osnovu više medijskih nastupa u kojima se ukazuje na nezakonitost postupanja Povjerenstva vezano za traženje dokumentacije u predmetu koji se odnosi na predsjednika i dio članova Vlade Republike Hrvatske, u svrhu zaštite integriteta i neovisnosti tijela, potrebno je istaknuti kako je Povjerenstvo postupalo isključivo na temelju ovlasti propisane člankom 39. stavkom 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa da uz zaprimljena očitovanja traži i relevantnu dokumentaciju", navelo je danas Povjerenstvo u priopćenju.

Navode dalje kako je dužnost tijela javne vlasti da na njihov zahtjev dostavljaju dokumentaciju.

"Zakonska je obveza, a time i dužnost tijela javne vlasti da, na zahtjev Povjerenstva, bez odgode dostave tražena očitovanja i dokaze. Ovakvi medijski istupi stoga su pravno neutemeljeni te Povjerenstvo smatra da ne doprinose borbi protiv korupcije, o čemu će se konzultirati s relevantnim međunarodnim institucijama", rekli su.