Vlada nije dostavila potrebnu dokumentaciju o putu u Helsinki u studenom 2018. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na tome inzistira, a smatraju i da medijski istupi članova Vlade nisu primjereni.

Galerija


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tražilo je od Vlade svu potrebnu dokumentaciju iz koje bi se vidjeli detalji njihova puta u Helsinki Vladinim avionom u studenom prošle godine. Oni to nisu dostavili, a premijer Plenković rekao je da i neće. 

Vezani članci Testiranje na koronavirus i Davor Božinović, ilustracija Stožer donosi nove mjere za Dalmaciju: Ministar dao naslutiti o čemu se radi, najavio objavu detalja Cijepljenje, ilustracija Dječja paraliza, hripavac, zaušnjaci...: "Prije nego što odluku donesete na temelju argumenata 'stručnjaka' s diplomom internetskog pretraživača, uzmite u obzir i ovo"

"Na osnovu više medijskih nastupa u kojima se ukazuje na nezakonitost postupanja Povjerenstva vezano za traženje dokumentacije u predmetu koji se odnosi na predsjednika i dio članova Vlade Republike Hrvatske, u svrhu zaštite integriteta i neovisnosti tijela, potrebno je istaknuti kako je Povjerenstvo postupalo isključivo na temelju ovlasti propisane člankom 39. stavkom 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa da uz zaprimljena očitovanja traži i relevantnu dokumentaciju", navelo je Povjerenstvo u priopćenju. 

Navode dalje kako je dužnost tijela javne vlasti da na njihov zahtjev dostavljaju dokumentaciju. 

"Zakonska je obveza, a time i dužnost tijela javne vlasti da, na zahtjev Povjerenstva, bez odgode dostave tražena očitovanja i dokaze. Ovakvi medijski istupi stoga su pravno neutemeljeni te Povjerenstvo smatra da ne doprinose borbi protiv korupcije, o čemu će se konzultirati s relevantnim međunarodnim institucijama", rekli su. 

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je postupak protiv Andreja Plenkovića, Davora Božinovića, Tomislava Tolušića, Nade Murganić i Lovre Kuščevića zbog puta u Helsinki te izvijestilo da im nije dostavljena tražena dokumentacija.

Plenković je rekao kako je on kao predsjednik Vlade putovao u Helsinski na susret s finskim premijerom koji nema veze s Europskom pučkom strankom.

"Nakon službenog susreta uslijedio je sastanak EPP-a na kojem sam ja govorio kao premijer, i to u dijelu u kojem su govorili i Juncker, Merkel i ostali", kazao je Plenković.

HDZ-ova delegacija 7. studenog prošle godine letjela je na stranački skup Europskih pučana u Helsinki. To je pravdano i službenim posjetom Finskoj jer se premijer Plenković sastao prije kongresa s finskim predsjednikom vlade Juhom Sipilom, a predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a s predsjednicom parlamenta Paolom Risikom.

Povjerenstvo koje je pokrenulo postupak reklo je da im nisu dostavili tražene dokumente. 

"Ništa više neću dostaviti Povjerenstvu, sve smo im nacrtali. Nećemo popustiti", rekao je premijer. 

Nedavno je čak optužio Povjerenstvo da mu zlouporabom zakonskih ovlasti žele nanijeti političku štetu.

Kako neslužbeno doznajemo, međunarodna institucija s kojima bi se u Povjerenstvu mogli konzultirati je organizacija Skupina država protiv korupcije Vijeća Europe GRECO. Ono je i prije kritiziralo Vladu oko pokušaja donošenja novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa.